Anasayfa Haber Microsoft, Windows 11’de Edge Tarayıcısını Zorlamaya Devam Ediyor

Microsoft, Windows 11’de Edge Tarayıcısını Zorlamaya Devam Ediyor

Edge 91

Microsoft bu konuda aynı fikirde olmasa da birçok insan Edge dayatmasının rekabet karşıtı bir davranış olduğunu söylüyor.

Microsoft bu hafta belirli senaryolarda (Başlat menüsünden arama gibi) Windows 11 kullanıcıları için Edge tarayıcısını zorladığını doğruladı. Ayrıca şirket, müşterilerin varsayılan tarayıcıları olarak Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi bir üçüncü taraf tarayıcı ayarlamış olsalar bile bu işlemi yapıyor.

Yazılım devi Thurrott‘a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Windows, çeşitli web tarayıcıları da dahil olmak üzere platformundaki uygulamaları ve hizmetleri açıkça etkinleştiriyor. Aynı zamanda Windows, hem Windows 10 hem de Windows 11’de belirli uçtan uca müşteri deneyimleri sunuyor ve görev çubuğundan arama deneyimi, yeniden yönlendirilmek üzere tasarlanmamış uçtan uca deneyime bir örnek. Eğer uygunsuz bir yeniden yönlendirmenin farkına varırsak bir düzeltme yayınlayacağız.

Microsoft burada EdgeDeflector’dan bahsediyor. Edge Deflector geliştiricisi Daniel Aleksandersen, Windows 11’in 22483 ve 22494 Insider Preview derlemelerinin uygulamasının çalışmasını engellediğini fark etti. Böylece Aleksandersen, Microsoft’un müşterinin varsayılan tarayıcı seçimini atlayarak, bir Windows kullanıcısının varsayılan tarayıcısının Başlat menüsü arama sonuçlarını görüntülemesine izin vermek için Edgedeflector’ı tasarladı.

Örneğin bir kullanıcı Chrome’u varsayılan olarak ayarladığında, tarayıcının Windows 11’de ilgili tüm görevler için kullanıldığı varsayılır. Microsoft ise bu konuda aynı fikirde değil. Aleksandersen, “Windows’un rakip ürünleri kullanmayı daha zor hale getirmek için kendi ürün kullanılabilirliğinden ödün vermesi açıkça kullanıcı düşmanı bir hareket. Web tarayıcınız muhtemelen düzenli olarak kullandığınız en önemli  uygulama. Microsoft, Windows için önceliklerinin kullanıcılarıyla uyuşmadığını açıkça belirtti.” diyor.

Aleksandersen ayrıca kullanıcılara Microsoft’a baskı yapmak için yerel tekelcilik karşıtı düzenleyicilerine şikayette bulunmalarını veya Linux gibi rakip bir işletim sistemine geçmelerini söylüyor.