Anasayfa Haber Windows 11, 12. Nesilde Linux’tan Daha İyi Performans Gösteriyor

Windows 11, 12. Nesilde Linux’tan Daha İyi Performans Gösteriyor

Intel’in Alder Lake ile benimsediği yeni hibrit mimari, Windows 11 dışındaki işletim sistemlerinde bazı uyumsuzluk ve performans sorunlarına yol açabiliyor.

Phoronix tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Intel’in 12. Nesil Alder Lake işlemcilerinin Windows 11 ortamında Linux tabanlı işletim sistemlerinden çok daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Bunun ardındaki ana sorun ise Linux’un Alder Lake’in hibrit mimarisi için optimize edilmemiş küme zamanlayıcısıyla ilgili.

Bu da Alder Lake’in Windows 11 için Linux’tan daha uygun olduğu anlamına geliyor. Linux’un tipik olarak tüm Windows sürümlerinden daha iyi performans gösterdiği göz önüne alındığında, bu biraz şaşırtıcı. Phoronix, Core i9-12900K işlemciyi Windows 11 Pro, Ubuntu 21.10 plus Linux 5.16 git, Ubuntu 21.10, Ubuntu 21.1.0 plus Linux 5.15, Clear Linux 35250 ve Fedora Workstation 35 kullanarak test etti. İşletim sistemleri arayıcı karşılaştırma testleri, video kodlama, görüntü kodlama, blender ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi farklı kıyaslama ile test edildi.

Windows 11 Pro, altı işletim sistemi arasında yapılan testlerin %45’inden galip çıkarak Alder Lake sistemleri için en uygun işletim sistemi haline geldi. Windows 11’in bu üstünlüğü, Linux zamanlayıcısındaki sorunlardan ve Alder Lake CPU’ları ile etkileşiminden kaynaklanıyor. Alder Lake yongaları bildiğiniz gibi iki farklı türde çekirdekten meydana gelmekte:

  • Büyük ve hızlı performans çekirdekleri (P-core)
  • Küçük ve aynı zamanda beklenenden daha güçlü verimlilik çekirdekleri (E-core)

Linux zamanlayıcısı aslında birden çok çekirdek kümesini kontrol etmek için tasarlandı, ancak Alder Lake’teki gibi farklı çekirdek türleri arasında ayrım yapmak için tasarlanmadı. Sonuç olarak zamanlayıcı, daha hızlı P-core’lara atanması gereken iş yüklerini E-core’lara yüklüyor.

Aslında aynı tür performans sorunları Windows 10’da da mevcut. Phoronix’e göre Linux için bu soruna (verimlilik çekirdeklerini tamamen devre dışı bırakmak dışında) mevcut bir geçici çözüm yok. Linux 5.16’nın Alder Lake ile daha iyi uyumluluk sağlaması bekleniyor, ancak bu konuda kesin bir bilgi bulunmuyor.