Anasayfa Haber Düşük Güçlü Alder Lake-M İşlemci 10 Çekirdekle Göründü

Düşük Güçlü Alder Lake-M İşlemci 10 Çekirdekle Göründü

12. Nesil Intel Alder Lake

Alder Lake’in ultra verimli CPU’ları yakında birçok mobil cihazda kullanılacak ve LPDDR5 bellek teknolojisiyle desteklenecek.

Yeni bir SiSoftware test sonucu, Intel’in Alder Lake M mobil işlemcilerinden birine ilk kez bakış atmamızı sağladı. Girdilere göre teste giren Alder Lake yongası LPDDR5 bellekle birlikte çalışıyordu. Bu herhangi bir testte gördüğümüz ilk Alder Lake-M yongası ve bir prototip olma ihtimali var.

Mobil işlemci on çekirdekli bir yapılandırmaya ve 4.7 GHz’e kadar ulaşan yükseltme frekansına sahip görünüyor. Alder Lake-M işlemcilerin Intel’in Alder Lake nesli için güç açısından en verimli işlemci serilerinden biri olacağı söyleniyor. Alder Lake-P modelleri gibi performanstan ziyade güç verimliliğine odaklanmak üzere tasarlanırken düşük güçlü dizüstü bilgisayarlar ve ultrabook’lar hedeflenecek.

İsmi tam olarak bilinmeyen çipin yapısı ise şaşırtıcı ve CPU’da iki performans ve sekiz verimlilik çekirdeği bulunuyor. Bildiğiniz gibi genelde performans çekirdeklerinin sayısı daha fazla veya verimlilik çekirdekleriyle eşit seviyede oluyor. Görünüşe göre mavi ekip mobil tarafta birçok farklı yapılandırmayla piyasaya çıkacak.

SiSoftware sonuçları işlemcinin 10 çekirdeğe sahip olduğunu ortaya koyuyor. Ancak garip olan şey ise 20 iş parçacığının listelenmesi. E-core bildiğiniz gibi Hyper Threading teknolojisini taşımıyor, yani bu SiSoftware’in bir hatası olabilir.

Diğer özellikler arasında 5 MB L2 önbellekle beraber 12 MB L3 önbellek, 806 MHz temel frekans ve 4.7 GHz artırma saati yer alıyor. Çip, adındaki LP5 markasına göre LPDDR5 bellekle birlikte çalışıyor. Bu da Alder Lake M’nin düşük profilli DDR5 bellekleri kullanan ilk mobil platformlardan biri olacağı anlamına gelmekte.

Son olarak, yaklaşan Alder Lake mobil yongaların Intel’in mevcut düşük güçlü çözümlerinden çok daha performanslı olmasını bekliyoruz.