Anasayfa Haber Ekran Kartı Arenasına Yeni Çinli Oyuncu: Fenghua GPU

Ekran Kartı Arenasına Yeni Çinli Oyuncu: Fenghua GPU

Fenghua kod adlı ekran kartları GDDR6X bellek ve HDMI 2.1 gibi güncel teknolojilerle geliyor.

NVIDIA ve AMD’nin grafik pazarındaki rekabeti yıllardır devam ediyor. Intel, yıllardır düşük güçlü entegre grafikler üretiyordu ancak Arc Alchemist serisiyle birlikte 2022 yılı itibarıyla GPU pazarına yeni bir oyuncu olarak dahil olacak. Şimdi ise Xindong Technology isimli Çinli bir şirket, oyun bilgisayarlarını ve veri merkezlerini hedefleyen Fenghua GPU’sunu duyurdu.

Xindong herkesin bildiği bir isim olmayabilir, ancak Çin dışındaki çok daha büyük oyunculara karşı rekabet etmek isteyen çok hırslı bir GPU geliştiricisi gibi görünüyor. Şirket, tamamen kendi bünyesinde geliştirilen ve daha sonra sözleşmeli bir çip tasarımcısı olan Innosilicon tarafından tasarlanan ilk Fenghua No. 1 grafik işleme birimini kısa süre önce başarıyla test etti.

Fenghua No. 1 isimli ekran kartı DirectX, Vulkan, OpenGL, OpenCL ve hatta OpenGL ES dahil olmak üzere grafik ve hesaplama için tüm modern ve eski uygulama arayüzlerini destekliyor. Bununla birlikte ekran kartında GDDR6X tabanlı bir bellek sistemi kullanıldığını ekleyelim. Ayrıca kart Android, Linux ve Windows işletim sistemleriyle çalışabiliyor. Çip, ana bilgisayara bağlanmak için bir PCIe Gen4 arabirimi kullanıyor ve tıpkı günümüzün en iyi grafik kartları gibi DisplayPort, eDP 1.4 ve HDMI 2.1 arabirimlerini kullanarak grafik çıkışı sağlayabiliyor.

Xindong, GPU’dan beklenebilecek performans seviyelerini henüz açıklamadı. Ancak Çinli şirket GPU’sunu masaüstleri, bulut oyunlar, bulut mobil oyunları, Xinchuang masaüstü ve iş istasyonları için kullanmayı planladığını açıkladı. Şu anda Xindong’un Fenghua GPU’sunun AMD’nin Radeon ve NVIDIA’nın GeForce kartları için uygun bir rakip olup olmayacağına dair hiçbir fikrimiz yok. Yine de bu iki grafik devi için en azından yeni bir rakip geldiğini söyleyebiliriz.