Anasayfa Haber IBM, 127 Kübit Kuantum İşlemci Geliştirerek Yeni Bir Rekor Kırdı

IBM, 127 Kübit Kuantum İşlemci Geliştirerek Yeni Bir Rekor Kırdı

IBM Kuantum

Dünyanın en büyük iki teknoloji kuruluşu olan IBM ve Google arasındaki kuantum rekabeti sıkı bir şekilde devam ediyor. Son gelişmelere göre IBM, 127 kübit kuantum işlemci geliştirerek bu alanda yeniden liderlik konumuna ulaştı.

Birkaç yıldır kuantum üzerine yapılan çalışmaların arttığını görüyoruz. Geleceğin önemli teknolojilerinin kuantum temeliyle ilerleyeceğini de göz önüne alırsak, bu artışta özellikle bilişim şirketlerinin payı oldukça büyük. Zira Google’ın 2029 yılına kadar ticari amaçla kullanılacak kuantum bilgisayar kurma hedefinden, NVIDIA’nın kuantum hesaplama rekoru kırması gibi birçok yeniliğin bilişim sektöründe kendini kanıtlamış firmalar sayesinde ortaya çıktığı aşikar. Yakın zamanda IBM, 127 kübit kuantum işlemci geliştirdiğini duyurarak önderliğini ilan etti. Eagle adıyla anılan bu donanım aynı zamanda dünyanın ilk 100’den fazla kübit içeren kuantum işlemcisi olma niteliğini de taşıyor.

Tam olarak 127 kübit ile IBM’in Eagle işlemcisi, kendine en yakın rakibi 65 kübite sahip Hummingbird’den ve Google’ın Sycamore çipinden neredeyse iki kat daha güçlü olacak. Özetle kübitler, gelecekte büyük boyutlardaki verilerin analizinde devrim yaratacak olan kuantum bilgisayarların güçlerinin ne derecede olduğunu yansıtıyor. Ancak bu bilgisayarları değerlendirmedeki tek kriterin kübit sayısı olmadığını da belirtmeden geçmeyelim. Konuyla alakalı detaylı bilgilere “CPU, TPU ve QPU Nedir?” ve “Kuantum Hesaplama Nedir?” başlıklı yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

IBM CEO’su Arvind Krishna’nın Axios ile yaptığı bir röportajda IBM için söz konusu başarıyı memnuniyetle karşılayarak, “Kuantum hesaplama, insanların bilim kurguya benzettiği teknolojilerden biridir. Bence bu artık bir mühendislik başarısı sayılabilir.” dedi. CEO, konuşmasının devamında Eagle’ın 127 kübitine eşit bir geleneksel bilgisayarın Dünya gezegeninden daha büyük olacağını söyleyerek IBM’in kuantum üstünlüğüne ulaştığını da dolaylı yoldan ima etti.

QPU Kavramları Nelerdir
Kuantum İşlemci

Yalnızca birkaç IBM Cloud Platform müşterisi tarafından kiralanabilen sunuculara bağlı olan Eagle işlemcisi, IBM tarafından verilen örneklere göre, kimyagerlerin bileşenleri daha iyi simüle etmesini ve finans kurumlarının yatırımlar üzerindeki riskleri gerçeğe yakın bir şekilde analiz etmesini sağlayacak. Ancak bu hedef önündeki en büyük engel kuantum işlemcilerin zorlu üretim süreci olarak biliniyor. İlerleyen yıllarda rekabet ortamı içerisinde teknoloji şirketlerinin üretim sorununu çözeceği tahminler arasında.

Başta bahsettiğimiz gibi kuantum bilgisayarlardaki çipleri incelemede tek kriterin kübit sayısı olmadığını söylemiştik. Başka bir değerlendirme koşulu ise kuantum hesaplamanın kalitesidir. Günümüz kuantum işlemcilerindeki her kübit 100 hesaplamada 1 hata oranıyla işlem gerçekleştiriyor. Bu hatalar bazı karmaşık istatiksel çözümlerle düzeltiliyor. Eagle işlemcisinin burada öne çıkan yanı, tüm kübitlerle iletişimi geliştirerek hataları azaltan yeni bir üç boyutlu mimariye sahip olması. Bu mimari sayesinde hata oranı daha düşük seviyelere çekilmiş durumda.

Google’ın IBM’e Karşı Atacağı Adım Kuantum Sektörünü Tamamen Değiştirebilir

IBM, Eagle atılımıyla birlikte liderliğe yükselmesinin yanında gelecekteki hedeflerinin de önünü açtı. Armonk merkezli şirketin 2023’te Condor işlemcisiyle 1000 kübiti aşmadan önce gelecek yıl 433 kübitlik yeni kuantun işlemci geliştireceği konuşuluyor. Bu noktada Google’ın IBM’e yetişmek için geniş çapta çalışmalar yapacağı yorumunu çıkarabiliriz. Başka bir açıdan gitgide yükselen rekabet yatırımcıların kuantum sektörüne olan ilgisini de artırıyor. İşte tam burada Google’ın sunacağı yenilikler patlama etkisi yapıp büyük maddi kaynakların bu alana yönelmesine neden olabilir. Şu an da bile kuantum üzerinde çalışan şirketlerin borsadaki değeri 3 milyar doları aşmış durumda. Özetle, ani gelişmelere müsait kuantum konusunun nelere sahne olacağını ilerleyen süreçte göreceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.