Anasayfa Haber NVIDIA ve AMD Ekran Kartlarındaki Fiyat Artışı Sürüyor

NVIDIA ve AMD Ekran Kartlarındaki Fiyat Artışı Sürüyor

Kasım 2021 itibarıyla ekran kartı fiyatları artık liste fiyatına kıyasla %90-113 daha pahalı.

3DCenter ve HardwareUnboxed tarafından bir araya getirilen son verilere göre ekran kartı fiyatlarındaki yükseliş trendi devam ediyor. Özellikle Almanya ve Avusturya olmak üzere Avrupa’da RTX 30 serisi kartlar Ekim ayına kıyasla daha yüksek bir ortalama fiyata sahip.

3DCenter aynı zamanda Radeon RX 6000 kartların değerinin düştüğünü ancak bunun RX 6800 XT sevkiyatlarındaki düşüşe bağlı olduğunu bildirdi. RX 6800 XT kartlar çok yüksek fiyatlara satılıyordu ve böylelikle ortalamada düşüş yaşandı. Uzun lafın kısası, AMD tarafında da yukarı yönlü bir trend var ve fiyatlar Ekim ayına benzer.

NVIDIA GeForce RTX 30 ekran kartları, bu iki Avrupa ülkesinde liste fiyatından %95 daha pahalı. Ayrıca Temmuz ayından bu yana ilk kez RDNA 2 ortalama fiyatlarından daha yüksek seviyede. Örneğin RTX 3080, şu anda ortalama 1500 euro fiyatla satılıyor ve bu da liste fiyatının (719 euro) iki katından daha fazla.

HardwareUnboxed’ın en son raporu, RTX 30 serisi GPU’larda fiyatların Ekim ayı boyunca arttığını gösteriyor. RTX 3080 Ti hariç neredeyse tüm kartlar artık liste fiyatından iki kat daha pahalı. Ayrıca AMD RX 6000 fiyatlandırması da kötü gidiyor ve tüm modeller Ekim ayında olduğundan yüksek fiyatlarla satılıyor. Kırmızı takımın RDNA 2 kartları ortalama olarak liste fiyatının iki kat üstünde ve aydan aya %9’luk bir artış yaşandı.

Her iki medya kuruluşu da ekran kartlarının stoklarda olduğu konusunda hemfikir ve sevkiyatlar sürüyor. Ancak AMD ve NVIDIA’nın kartlarını ayrı olarak, yani diğer PC bileşenlerinden hariç olarak satın almak oldukça zor. Perakendeciler, distribütörlerin ve ekran kartı üreticilerinin kendi önerilen perakende fiyatlarını düşürmeye istekli olmadıklarını biliyorlar ve kâr marjlarını düşürme konusunda isteksizler. Sonuçta bugünlerde üretim ortaklarının yaptığı fiyatlandırmanın AMD-NVIDIA liste fiyatlarıyla çok az ilgisi var. Ethereum gibi kripto para birimlerinin artan değeri ve yaklaşan yılbaşı alışveriş sezonunu hesaba katarsak, en azından kısa vadede GPU pazarında fiyatların düşmeyeceğini söylemek mümkün.