Anasayfa Haber Yarı İletken Sektöründeki Büyüme Oranları Açıklandı: AMD İlk Sırada

Yarı İletken Sektöründeki Büyüme Oranları Açıklandı: AMD İlk Sırada

Yarı iletken pazarı araştırma şirketi IC Insights, öngörülen yıllık satışlara göre büyüyen çip üreticileri hakkında ayrıntılı bir rapor yayımladı.

Yarı iletken endüstrisiyle alakalı düzenli olarak veriler sunan araştırma şirketi IC Insights, mâli tahminleri göz önüne alarak sektördeki 25 üreticiyi büyüme oranına göre sıraladığı Kasım ayı raporunu paylaştı. Geleceğe yönelik bazı yorumları da içeren bu rapor, AMD’nin EPYC CPU’ları ile veri merkezi işinde elde ettiği kazanımların yanı sıra hem GPU’larındaki hem de CPU’larındaki geniş ürün yelpazesi sayesinde yıllık bazda yüzde 65’lik bir büyüme göreceğini gösteriyor. Çip devini listenin birinci sırasına konumlandıran bu oranın peşinden mobil taraftaki işlemcileriyle bilinen Mediatek ve grafik donanımlarıyla ön plana çıkan NVIDIA geliyor. Listenin 25. sırasında yer alan Sony’nin ise yüzde -3’lük bir daralmayla yılı kapatacağı tahmin edilmekte. Hemen üstünde ise AMD’nin ezeli rakibi Intel, büyüme bakımından yüzde -1 gibi bir oranla 25 şirket arasından sondan ikinci durumda.

IC Insights’ın yayımladığı rapora genel olarak bir bakış attığımızda çip sektörünün yıllık yüzde 25’lik büyüme oranıyla 2021’i tamamlayacağı tahmin ediliyor. Bu olumlu değerin ortaya çıkmasında; ürün kullanım alışkanlıklarının pandemi nedeniyle değişmesi, yarı iletken sevkiyatlarında yüzde 20’lik bir artış ve ortalama satış fiyatlarının yüzde üç yükselmesi gibi faktörlerin önemli bir etkisi var. Raporda ayrıca, 2010 yılındaki yüzde 34’lük büyümeden bu yana sektörde daha önce böyle bir büyümenin yaşanmadığı özellikle vurgulanmış.

Intel ve Sony, 2021’in Kaybedenleri Arasında

Yarı İletken
Yarı İletken Şirketlerinin Büyüme Oranları (Kaynak: IC Insights)

Başta bahsettiğimiz gibi AMD, Mediatek, NVIDIA ve ek olarak Qualcomm ile SMIC gibi şirketlerin 2021 yılını olumlu şekilde bitireceği öngörülüyor. Ancak söz konusu Intel ve Sony olduğunda aynı şekilde konuşamıyoruz. Rapor, bu iki teknoloji firmasının böyle bir patlama döneminde kötü performans göstermesini “şaşırtıcı” olarak nitelendirmiş. Dünyanın en büyük ikinci yarı iletken şirketi Intel’in 2021 yılı boyunca çeşitli zorluklar yaşadığı ve bu zorlukların başında tedarik zinciri probleminin olduğu aşikar. Tedarik zinciri sekteye uğradığından dolayı Intel işlemciye sahip dizüstü bilgisayarların satışlarında ciddi bir azalmanın yaşanması mâli açıdan şirketi kötü etkiledi. Raporda, Intel’in başka şirketler için çip üretim hizmeti sunduğu yeni iş birimi olan Intel Foundry Service‘in çalışmaya başladığı kastedilerek mavi ekibin çeşitli atılımlar yaptığından ve gelecek yıllarda bu iş biriminin büyük bir gelir kapısı olabileceğinden bahsedilmiş.

Listede mâli açıdan kötü performans gösteren diğer bir teknoloji şirketi ise Sony. Rapora göre, Sony de tedarik zinciri sorunundan muzdarip olduğu için yüzde 3’lük bir küçülme yaşayabilir. Şirket, çip kıtlığı nedeniyle yeterince PlayStation 5 üretemediğinden dolayı bu senenin beklenenden düşük gelirlerle sonuçlandığını biliyoruz. Hatta böyle bir olumsuzlukla bir daha karşılaşmamak ve mevcut çip ihtiyacındaki yükü hafifletmek için Sony’nin TSMC ile ortaklık içerisinde üretim tesisi kurmak istediğini de haberimizde paylaşmıştık. Bu tesisin en erken 2024 yılında faaliyete geçeceğini hatırlatalım.

Listenin ilk dördünde bulunan başarılı yarı iletken devlerinin bu yılı çok iyi kârlarla kapatacağı sır değil. AMD’nin hemen altından gelen Mediatek, NVIDIA ve Qualcomm’un 2021 boyunca yüzde 50’nin üzerinde kazanca ulaşacağı tahmin ediliyor ve bu gerçekten etkileyici. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.