Anasayfa Haber Karaborsacılar Şimdi de DDR5 Belleklere El Attı

Karaborsacılar Şimdi de DDR5 Belleklere El Attı

Bellekler üzerinde yer alan PMIC devrelerindeki üretim sorunları nedeniyle stok sorunları yaşanıyor.

DDR5 belleklerdeki olası üretim sıkıntılarından ve stok sorunlarından daha önce bahsetmiştik. Yeni nesil belleklerin stokları yok denecek kadar az ve bunu fırsat bilen karaborsacılar, bazı 32 GB kitleri 2.500 dolar gibi inanılmaz fiyatlara satmaya kalkışıyor.

DDR5 bellek kitlerini eBay’de maliyetlerinin iki katı, bazen de üç katı fiyatla görmek mümkün. Neyse ki şu anda yalnızca Intel’in 12. Nesil Alder Lake işlemcileri DDR5 teknolojisini kullanıyor.

Voltaj düzenlemesinin anakarttan belleğe geçişi, DDR5 RAM’ler üzerindeki PMIC devreleri sayesinde sağlandı. PMIC sadece voltaj regülasyonunu iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda eşik koruması ve güç yönetimi gibi başka özellikler de getiriyor. Sorun şu ki bu entegre devreler DDR5 için oldukça önemli ve PMIC olmadan bellekler üretilemiyor.

Küresel ölçekli PMIC sıkıntısı bellek üreticilerini kötü bir çıkmaza soktu zira diğer tüm bileşenlere sahip olsalar bile PMIC’lerin sayısı yeterli değil. Üç büyük satıcıyla yapılan görüşmelerde bu devrelerde yaşanan eksiklik ve uzun teslim süreleri doğrulandı.

Erken çıkış yapan DDR5 bellek modülleri Renesas’ın PMIC’lerini kullanıyor. Richtek ve Amtek gibi üreticiler de pazara dahil oldu ve gelecekte daha istikrarlı bir devre üretimi bekleniyor. Buna ek olarak Samsung da şirketin kendi DDR5 ürünleri için PMIC üretimi yaptığını duyurdu.