Anasayfa Haber ABD, Çinli Kuantum Bilgi İşlem Şirketleriyle Ticareti Durdurdu

ABD, Çinli Kuantum Bilgi İşlem Şirketleriyle Ticareti Durdurdu

Yasaklanan isimler arasında sekiz Çinli kuantum bilgi işlem grubu ve ek olarak 19 yabancı teknoloji kuruluşu yer alıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin, Japonya, Pakistan ve Singapur merkezli 27 yabancı kuruluşla anlaşmaları yasakladı. Bu kuruluşların sekiz tanesi ise ABD’nin artık bir ulusal güvenlik sorunu olarak kabul ettiği kuantum bilgisayar teknolojileri geliştiriyor.

Kuantum bilgi işlem teknolojileri geliştiren sekiz kuruluşun tamamının Çin hükümeti adına potansiyel askeri uygulamaları takip ettiği tespit edildi. Ayrıca bunlardan üçünün Amerikan teknolojilerini edindiği veya bunun için çalıştığı söyleniyor. Ticaret Bakanlığı, kuantum hesaplamanın “karşı-gizli ve karşı-denizaltı uygulamalar ile birlikte şifrelemeyi kırma veya kırılmaz şifreleme geliştirme yeteneği” dahil olmak üzere Çin’in ilgilendiği bir dizi askeri uygulamayı destekleyebileceğine inanıyor.

Yasaklanan sekiz kuruluştan biri, bu yılın başlarında dünyanın en hızlı kuantum bilgisayarını inşa ettiğini iddia eden Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kuantum hesaplama birimiydi. Geliştirilen sistemin Amerika’nın en iyi bilgisayarından teorik olarak iki ile üç kat daha hızlı olduğu bildirildi.

Nikkei Asia‘ya göre QuantumCTek, durumu “yönetilebilir” olarak nitelendiriyor. Temel teknolojilere sahip olduğu ve çoğunlukla Çin kaynaklarına dayandığı için asla ABD’ye bağımlı olmadığını söyledi. Yani bu şirkete göre yasaklar pek de bir şey ifade etmiyor.

Yasaklanan 19 kuantum dışı bilgi işlem kuruluşundan üçü Çin, Japonya ve Singapur merkezli şirketlerdi. Bu noktada Japonya ve Singapur merkezli şirketlerin de Çin’e ait olduğunu ekleyelim. Ayrıca İran’ın askeri ve uzay programlarına ve Kuzey Kore paravan şirketlerine Amerikan teknolojisi sattığı iddia ediliyor.

Kalan 16 kuruluş ise Pakistan’ın “korumasız nükleer faaliyetlerine veya balistik füze programına” katkıda bulundukları için kara listeye alındı. Bazıları Pakistan merkezliydi ve diğerleri yine Çin kaynaklı.

Ticaret Bakanlığı, yasaklı kuruluşlar listesine ek olarak Military End User (MEU) Listesine Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nü de ekledi.