Anasayfa Haber Japonya’da Karaborsa Önlemi: PS5 Kutularına Müşteri Adı Yazılıyor

Japonya’da Karaborsa Önlemi: PS5 Kutularına Müşteri Adı Yazılıyor

Tıpkı PC donanımlarında olduğu gibi PlayStation 5 oyun konsollarında da stok sorunları yaşanıyor ve perakendeciler karaborsacılarla başa çıkmak için yeni yöntemler deniyor.

PC oyuncuları yıllardır karaborsacılarla uğraşıyor ve özellikle son dönemde GPU stok sıkıntısı çok can sıkıcı olmaya başladı. Öte yandan PC donanımının yanı sıra konsol oyuncuları için de tablo pek iyi sayılmaz. PlayStation 5‘ler ve Xbox Series konsollar sürekli olarak botlar tarafından satın alınıyor ve birçok ülkede çok yüksek fiyatlar talep ediliyor.

ABD’li perakendeciler bu sorunu CAPTCHA’lar, kuyruklar ve satın alma limitleri ile çözmeye çalıştı, ancak bazı Japon şirketleri daha yaratıcı çözümler sunmaya başladı. Japonya merkezli perakendeciler Nojima Denki ve GEO, karaborsacılar ile mücadele için yeni politikalar uygulama başladı.

Nojima Denki, herhangi bir PS5 kutusunun yanına konsolun alıcısının adını yazmak için basit bir işaret kullanıyor ve aynı zamanda kontrol cihazının kutusunu göndermiyor. Öte yandan GEO’nun her konsol kutusunun içini işaretlediği iddia ediliyor. Görünüşe göre bu, ürünün kullanılmış bir konsol olduğunu ve raftan çıkan yeni bir ürün olmadığını belirtmek için kullanılıyor.

Perakendecilerin amacı ise karaborsacıların elde ettiği ürünleri tekrar satmasını zorlaştırmak. Belki dikkatli bir alıcı çalındığını düşünebilir, iade veya geri ödeme için uğraşabilir ya da sadece temiz bir kutu tercih edebilir.