Anasayfa Haber Küresel Çip Krizi Ne Zaman Sona Erecek?

Küresel Çip Krizi Ne Zaman Sona Erecek?

Üç büyük teknoloji devinin söylemlerine bakılırsa tüm dünyayı etkileyen yonga ve yarı iletken problemleri en azından 2023 yılına kadar sürecek.

The Hindu BusinessLine, AMD CTO’su ve Genel Müdür Yardımcısı Mark Papermaster ile yakın tarihte bir röportaj yaptı. Röportajda şu anda dünyayı kapsayan çip krizi konuşuldu ve CTO ilginç açıklamalar yaptı.

Papermaster’a göre silikon endüstrisi 2023’te bir arz-talep dengesine kavuşabilir ve bu da fiyatların önerilen liste fiyatlarına geri dönmeye başlayacağı anlamına geliyor. Öte yandan bu sıkıntılar 2022 yılının ikinci yarısına kadar, yani bir yıl kadar devam edecek. Yani 2022 yılının ikinci yarısından itibaren daha uygun fiyatlı ekran kartları ve konsollar görmeye başlayabiliriz.

Piyasalarımızda 2022’nin ikinci yarısından 2023’e kadar arzda bir gevşeme bekliyoruz. İşte o zaman arz ve talep dengesinin normale döneceğini öngörüyoruz.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, bu yıl Mark Papermaster’in söylediklerine yakın söylemlerde bulunmuştu ve kıtlığın hafiflemesi için birkaç yıl gerekebileceğini belirtti. NVIDIA CEO’su Jensen Huang da benzer şeyleri tekrarladı ve yakın zamanda şu açıklamayı yapmıştı:

Önümüzdeki yıl boyunca talebin arzı çok aşacağını düşünüyorum. Tedarik zinciri söz konusu olduğunda sihirli bir mermimiz yok.

Uzun lafın kısası, genel olarak küresel çip sorunlarının sona ermesi, en azından hafiflemesi için 2023 yılını beklemekten başka çaremiz yok gibi görünüyor.