Anasayfa Haber Windows 10 21H2 Güncellemesi Yayınlandı

Windows 10 21H2 Güncellemesi Yayınlandı

Windows 10 21H2

Windows 10 Kasım 2021 (21H2) Güncellemesi, devam eden Windows 10 desteğinin bir parçası olarak kullanıma sunulmaya başlandı. Microsoft, bu güncellemeyle birlikte üretkenlik, yönetim ve güvenliğe odaklanıyor.

Özellikle bu güncellemenin kademeli olarak yayınlandığını belirtelim. Bildiğiniz gibi yayınlanan güncellemeler kullanılan sisteme göre çeşitli sorunlar çıkarabiliyor. Microsoft ise iyi bir güncelleme deneyimi için özellik güncellemesini herkese aynı anda sunmayacak.

Kasım 2021 Güncelleştirmesi, başlangıçta Windows 10 sürüm 2004 veya sonraki sürümleri çalıştıran ve bu sürüme hazır olan belirli cihazlar için kullanıma açılacak. Kontrol etmek için Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update yolunu izleyebilirsiniz. Eğer güncellemeyi aldıysanız aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü sizi karşılayacak. “İndir ve yükle” seçeneğine tıklayarak güncellemeyi yapabilirsiniz.

Windows 10 21H2 ile yapılan yeniliklere ait kapsamlı bir liste bulunmuyor. Ancak şu an için bilinen bazı yenilikler aşağıdaki gibi:

Windows 10 21H2 Güncellemesi

  • Gelişmiş güvenlik için Wi-Fi WPA3 H2E standartları.
  • Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) ve Linux için Azure IoT Edge Windows (EFLOW) dağıtımlarında GPU hesaplama desteği.
  • HTTPS üzerinden DNS: DNS over HTTPS genellikle gizliliği artırır. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde gerçekleşen DNS aramalarını şifreleyerek daha fazla güvenlik sağlar. Şu anda özellik yalnızca Google Chrome, Microsoft Edge ve Mozilla Firefox gibi tarayıcılarda kullanılabilir.
  • DNS seçenekleri Denetim Masası’ndan Ayarlar’a taşındı: Bu ve benzeri ayarlar yavaş yavaş Denetim Masası’ndan Ayarlar kısmına geçiş yapıyor.
  • Başlangıç uygulaması bildirimleri: Bilgisayarınızı her başlattığınızda (kapalı konumdayken), yani her önyükleme yaptığınızda hangi uygulamaların başlatılacağını bildiren bir bildirim alırsınız. Bunu, Ayarlar > Uygulamalar > Başlangıç’a giderek devre dışı bırakabilirsiniz. Bununla birlikte burada otomatik olarak başlatmak istemediğiniz uygulamaları kapatmak için de ayarlamalar yapabilirsiniz.
  • Yeni emoji seçici: Artık güncellenmiş emoji tasarımı, aranabilir GIF kitaplığı, pano geçmişiyle entegrasyon (bu, Windows Tuşu + V kısayolu aracılığıyla da kullanılabilir olacak) ve WhatsApp’taki gibi emojileri görebileceğiz.
  • Windows DikteWindows Sesle Yazma olarak yeniden adlandırıldı: Bunun “dokunmatik klavyelerle kullanım için optimize edildiği” söyleniyor ve otomatik noktalama ve daha güvenilir bir yazma deneyimi sunacağı düşünülüyor.
  • Yeni simgeler: Ayarlar uygulaması, Windows Güvenliği, Alıntı & Taslak ve Yapışkan Notlar, güncellenmiş simgelerle değişiyor.
  • Depolama durumu bildirimleri: Cihazınızda bir NVMe SSD varsa, Windows 10 artık “arıza riski altında olabileceklerini” düşündüğünde sizi bilgilendirebilecek. Hard Disk Senintel ile de takip edebilirsiniz.
  • Ayarlar’daki Disk Yönetimi seçenekleri: Önceden yalnızca ayrı bir yardımcı program aracılığıyla erişilebilen Disk Yönetimi, artık Sistem > Depolama > Diskleri ve Birimleri Yönet altında da kullanılabilir.
  • Linux iyileştirmeleri: Geliştiriciler, Windows 10’daki Linux yazılımının artık tam GPU desteğine sahip olacağını duymaktan memnun olacak. Linux için Windows Alt Sisteminin (WSL) kurulumu ve güncellenmesi daha kolay tamamlanabilecek ve Linux dosyalarına artık Dosya Gezgini içinden erişilebilir olacak.
  • Birden çok GPU için iyileştirilmiş grafik ayarları: PC’nizde birden fazla grafik kartınız varsa, Windows 10 varsayılan bir yüksek performanslı GPU ayarlamanıza olanak tanır. Ayrıca belirli uygulamalar için hangi grafik kartının kullanılacağını da ayarlayabileceksiniz. Laptop kullanıcıları için biçilmiş kaftan diyebileceğimiz bir özellik.