Anasayfa Haber Kestrel Süper Bilgisayara NVIDIA ve Intel Yongalar Güç Verecek

Kestrel Süper Bilgisayara NVIDIA ve Intel Yongalar Güç Verecek

NREL’in Kestrel süper bilgisayarında gizemli bir NVIDIA GPU kullanılacak ve sistemin 44 PetaFLOPS hesaplama gücü sunması bekleniyor.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL), Çarşamba günü Kestrel adlı yeni süper bilgisayarını duyurdu. Yeni sistem Hewlett Packard Enterprise (HPE) tarafından inşa edilecek. Bu sistem, Intel’in Xeon Ölçeklenebilir Sapphire Rapids işlemcisinin yanı sıra gizemli bir “NVIDIA A100Next Tensor Core bilgi işlem GPU” tarafından desteklenecek.

Yeni duyurulan Kestrel, çoğu heterojen HPC sistem gibi HPE’nin Cray Ex mimarisine sahip olacak ve dünyanın en güçlü yedinci süper bilgisayarı olması bekleniyor. Yeni süper bilgisayar, bu sırayı alabilmek için yaklaşık 44 FP64 PetaFLOPS ve 75 PB’lik performans sunacak. NREL, Kestrel ile birlikte enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji araştırmalarını hızlandırmayı hedefliyor.

NREL’in daha iyi araştırma yapmak için daha yüksek performans istemesi pek şaşırtıcı değil, ancak donanım seçimi biraz alışılmışın dışında. Çoğu süper bilgisayar Intel’deki rakiplerine kıyasla üstün çekirdek sayıları nedeniyle AMD’nin EPYC işlemcilerini seçme eğilimindeyken, Kestrel Intel’in Sapphire Rapids işlemcisini kullanıyor. Sistem ayrıca NVIDIA’nın “yapay zeka sürecini hızlandırmak için A100Next Tensor Core GPU’larını” kullanacak.

Normalde NVIDIA’nın 2023 yılına kadar yepyeni bir mimari ve GPU sunması bekleniyorken son söylentilere bakılırsa bu mimari “Hopper” adını taşıyacak. Ayrıca TSMC’nin N5 işlem teknolojilerinden birisini kullanacağı söyleniyor. Bu arada A100Next adı, bir sonraki mimariye dayanan yeni nesil bir hesaplama GPU’su anlamına gelebilir veya NVIDIA’nın yeni bir Ampere yenilemesi yaptığını gösterebilir.

NVIDIA’nın H100 veya A100Next tasarımları hakkında pek fazla somut bilgi bulunmuyor, ancak CXL desteği çok muhtemel. Yeşil takım ayrıca yeni nesil hesaplama GPU mimarisini resmen duyurmadan önce bile bir süper bilgisayar sözleşmesine imza attığından dolayı mutlu olmalı.