Anasayfa Haber Ekran Kartı Sevkiyatları Yıldan Yıla %25.7 Arttı

Ekran Kartı Sevkiyatları Yıldan Yıla %25.7 Arttı

Harici ekran kartı kartı pazarı 2 yılda çift haneli büyüme gösterirken, yılın üçüncü çeyreği için satış miktarı 13,7 milyar dolara ulaştı.

Jon Peddie Research’ün yeni bir araştırma raporuna göre, ekran kartlarının birim sevkiyatları bu çeyrekte geçen yıla göre %25,7 artarak 12,7 milyon adede yükseldi. AMD pazar payında %1 artış kaydederken, NVIDIA %75.2 ile pazar lideri olmaya devam etti.

AIB kartlar (Add-in board) bildiğiniz üzere ayrılmış belleğe sahip harici GPU’lar kullanıyor. Masaüstü bilgisayarlar, iş istasyonları, sunucular, madencilik çiftlikleri ve bilimsel uygulamalar ise özel ortaklar tarafından üretilen bu kartlardan gücünü alıyor. Tüketiciler ve işletmeler AIB kartlarını bayilerden veya OEM’lerden temin edebiliyor. Üretim ortakları tarafından üretilen kartlar hazır bir sistemin parçası olabilir veya mevcut bir sisteme sonradan dahil edilebilir. Giriş seviyesi sistemlerde ise daha CPU’larla tümleşik GPU’lara (iGPU) yer veriliyor.

Esporun yükselişi ve PC oyunlarının artan popülaritesiyle birlikte AMD ve NVIDIA geçtiğimiz çeyreklerde rekor gelirler açıkladı. İş istasyonu segmenti ise 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir başka rekor kırdı.

Yıllık bazda, çeyrek boyunca toplam AIB sevkiyatlarının %25,7 arttığı gözlemlendi. Bu da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %16,6 artış gösteren masaüstü CPU’lara kıyasla daha yüksek bir talep olduğunu gösteriyor.

JPR Başkanı Dr. Jon Peddie ayrıca şunları söyledi:

Intel, 2022’de AIB pazarına girmeye hazırlanıyor. Şirketin AMD ve NVIDIA gibi harici kartları mı satacağı yoksa sadece çip mi sunacağı bilinmiyor. Şirket pazara yüksek bir noktada girerken COVID ve madenciliğin etkileri azaldığında beklediğini bulamayabilir. Çoğu insanın sorduğu büyük soru, şirketin ne kadar pazar payı alacağı?

Son olarak pazarın genel durumuna bakacak olursak;

  • Çeyrek boyunca AIB gönderileri, son çeyreğe göre %10,9 arttı.
  • Toplam AIB sevkiyatları bu çeyrekte geçen yıla göre %25,7 artarak 12,7 milyon adede yükseldi ve geçen çeyrekte 11,47 milyon adede yükseldi.
  • AMD’nin çeyrekten çeyreğe toplam masaüstü AIB birim sevkiyatları %17,7 ve geçen yıla göre %20,8 arttı.
  • NVIDIA’nın çeyrekten çeyreğe birim sevkiyatları %9,3 ve geçen yıla göre %27,1 arttı.
  • AIB sevkiyatları yıldan yıla geçen yıla göre %25,7 arttı.