Anasayfa Haber SiFive’dan 16 Çekirdekli RISC-V İşlemci: Performance P650

SiFive’dan 16 Çekirdekli RISC-V İşlemci: Performance P650

RISC-V mimarisi söz konusu olduğunda önemli işlere imza atan SiFive, 16 çekirdekli işlemcisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

San Francisco merkezli köklü yarı iletken üreticisi SiFive, “piyasadaki en hızlı lisanslanabilir RISC-V işlemci IP çekirdeği” olarak tanımladığı yeni bir işlemciyi duyurdu: SiFive Performance P650.

SiFive Performance P650, 16 adede kadar çekirdeğe sahip olacak ve mevcut SiFive Performance P550 işlemcisi üzerine inşa edilecek. Bununla birlikte verimli çekirdek hattı korunurken saat döngüsü başına tahmini olarak %40 performans artışı sunulacak. Ek mimari geliştirmeler sayesinde SiFive’ın önceki en hızlı işlemcisine kıyasla %50 performans artışı sunacağından da bahsediliyor.

Şu anda yeni çip ile ilgili tam saat hızları veya diğer birçok ayrıntı paylaşılmış değil. Önceki nesil dört çekirdekli P550, 7nm üretim sürecinden çıkıyordu 2,4 GHz frekansta çalışıyordu. SiFive rakamlarına göre SPECint2006’da Arm Cortex-A75 çipinden %31 daha iyi performans gösterdi. Yeni işlemcinin hipervizör ve sanallaştırma desteğinin yanı sıra “gelişmiş kriptografik özellikler” içeren 64 bit bir tasarıma sahip olduğu belirtiliyor. Çipin modüler tasarımı kümelerde kullanıma yönelik ve veri merkezlerinde, arabalarda, uçaklarda ve mobil ağ bağlamlarında kullanılması bekleniyor.

SiFive mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Rohit Kumar yeni çipleri hakkında şunları söyledi:

SiFive’ın mühendislik ekibi, yeni SiFive Performance P650 işlemci ile SiFive işlemci ailesi için hızlı ve başarılı bir şekilde önemli bir performans artışı sağladı. SiFive’ın hızlı uygulaması ve uzmanlığı, biz birinci sınıf ürünler üretirken ve yüksek performanslı pazarlara hizmet ederken sergileniyor. SiFive’da performansın sınırlarını zorlamaya ve RISC-V’nin sınırlarının olmadığını göstermeye kararlıyız. SiFive Performance P650, geniş kapsamlı bir ürün geliştirme yol haritasının bir sonraki adımıdır.

İşlemcilerin ilk sürümlerinin 2022’nin ilk çeyreğinde öncelikli müşterilere sunulması ve yılın ortasında genel kullanıma sunulması bekleniyor.