Anasayfa Haber Western Digital’in HDD Planları: 30 TB Kapasite

Western Digital’in HDD Planları: 30 TB Kapasite

2022 yılında 22 TB kapasiteli diskler piyasaya çıkıyor. 30 TB kapasiteli ürünlerin temelleri ise çoktan atıldı.

Western Digital bu hafta düzenlenen bir konferansta sabit disk yol haritasıyla ilgili birkaç önemli ayrıntıyı açıkladı. Şirket, önümüzdeki yıllarda HDD talebi konusunda iyimser ve mevcut teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda 30 TB’a kadar kapasiteye sahip sürücüler sunmasını bekliyor. Ancak WD’nin sonunda ısı destekli manyetik kayıt (HAMR) teknolojisine geçmesi gerekecek ve şaşırtıcı bir şekilde mikrodalga destekli manyetik kayıt (MAMR) tekniğinden bahsedilmedi.

2022 Yılında 22 TB Kapasite

Bir sabit sürücünün kapasitesini artırmanın iki genel yolu var. Bunlardan biri, bazen yeni manyetik kayıt teknolojisinin (örneğin HAMR) ve yeni disklerle birlikte birden fazla yeni bileşenin kullanılmasını gerektiren daha yüksek kapasiteli plakalar üretmek. Bir başka yol ise daha ince plakalara ve bazen de farklı mekanik bileşenlerle birlikte daha fazla plaka kullanmak. Sabit disk üreticileri genellikle bu yaklaşımları birleştiriyor. Bu nedenle endüstri hem yeni manyetik kayıt teknolojilerine hem de daha fazla diskli platformlara geçiş yapıyor.

Western Digital OptiNAND

Western Digital’in en gelişmiş HDD’leri, dokuz adet 2,2 TB plaka, enerji destekli dikey manyetik kayıt (ePMR) ve OptiNAND teknolojisini kullanıyor. Ancak görünüşe göre şirket, aynı disklerle devam etmeye karar verirse 10. plakayla birlikte depolamayı 22 TB’a çıkarmayı planlıyor.

ePMR ve OptiNAND ile 30 TB Kapasite

Western Digital’in OptiNAND teknolojisine sahip HDD’leri performansı, güvenilirliği ve kullanılabilir kapasiteyi artırmak için bir iNAND UFS yerleşik flash sürücüye (EFD) sahip. Western Digital, bu teknolojiyi ePMR ile kullanmaya devam edecek. Şirket ayrıca yazılımlarını SMR için optimize eden müşterilere bir miktar ekstra kapasite sağlamak için bunu SMR teknolojisiyle birleştirecek.

Depolama devi, ePMR ve OptiNAND teknolojilerinin 30 TB’a kadar kapasiteye sahip HDD’ler geliştirmek için yeterli olduğuna inanmakta. Bu rakam, şirketin önümüzdeki birkaç yıl içinde plakalarının alan yoğunluğunu %36 oranında artırmasını ve ayrıca disk sayısını 10’a çıkarmasını gerektirdiğinden oldukça etkileyici. Ancak 30 TB ve üzeri için Western Digital’in HAMR teknolojisini kullanması gerekecek.

MAMR Teknolojisi

Sabit disk üreticisi, sabit disklerinin kapasitesini 40 TB’a kadar çıkarmayı amaçlayan MAMR teknolojisi hakkında tek bir kelime dahi etmedi. Western Digital ePMR teknolojisini her zaman normal PMR ile MAMR arasında bir ara adım olarak gördü ve bu adım sonunda HAMR ile değiştirilecek.