Anasayfa Haber FTC, NVIDIA’nın ARM Satın Alım Anlaşmasını Durdurmaya Çalışacak

FTC, NVIDIA’nın ARM Satın Alım Anlaşmasını Durdurmaya Çalışacak

nvidia arm

Federal Ticaret Komisyonu, NVIDIA’nın ARM satın alım sürecine rekabetin zarar görebileceği ihtimaliyle karşı çıkıyor. Komisyon bu sebeple grafik devi NVIDIA’nın ARM satın alımını iptal etmek için dava açtı.

Yenilik ve rekabetin zarar göreceğini savunan Federal Ticaret Komisyonu, grafik devi NVIDIA tarafından birkaç ay önce duyurulan ARM satın alımını iptal etmek için dava açtı. Rekabet karşıtı durumlardaki yaptırımlardan sorumlu federal kurum, diğer önemli yarı iletken şirketlerini korumanın yanı sıra, veri merkezleri ve arabalar için temel teknolojileri güven altına almak için bu satın alıma müdahale etme kararı verdi. Dilerseniz NVIDIA ve ARM anlaşmasındaki son gelişmenin detaylarına daha yakından bakalım.

FTC’nin Rekabet Bürosu Direktörü Holly Vedova’nın konuyla alakalı yaptığı açıklamada, “FTC, bir çip şirketinin yeni nesil teknolojiler geliştirmek amacıyla genel inovasyonu engellemesini önlemek için tarihin en büyük iki teknoloji iki şirketinin birleşmesini engellemek hedefiyle dava açıyor.” sözlerine yer verdi. Vedova açıklamasının devamında, “Yarının teknolojileri günümüzün rekabetçi çip pazarlarının korunmasına bağlı. Duyurulan bu anlaşma gerçekleşirse, ARM’nin yonga pazarındaki teşvikleri bozulacak ve NVIDIA’nın rakiplerini haksız yere baltalamasının yolu açılacak. FTC’nin açtığı bu dava, gelecekte kritik altyapı pazarlarını zararlı etkileri muhtemel olan birleşmelerden korumak için nasıl hareket edeceğimizi özetlemekte.” diyerek Federal Ticaret Komisyonu’nun konuyla alakalı duruşunu gösterdi.

NVIDIA ise ARM’yi satın almasının sektöre fayda sağlayacağını söyleyerek FTC ile aynı fikirde değil. Şirketin basına yaptığı açıklamada, “FTC bu sürecin sonraki adımına geçerken, biz bahsettiğimiz bu satın alımın sektöre fayda sağlayacağını ve rekabeti artıracağını göstermek için çalışmaya devam edeceğiz. NVIDIA; ARM’nin Ar-Ge’sine yatırım yapacak, yol haritalarını hızlandıracak, iş tekliflerinde rekabeti artıracak, tüm ARM lisans sahipleri için daha fazla fırsat yaratacak ve ARM ekosistemini genişletecek. Bununla birlikte NVIDIA, ARM’nin açık lisanslama modelini korumaya ve IP’sinin mevcut ve gelecekteki tüm ilgili lisans sahipleri tarafından erişilebilir olmasını sağlamaya kararlıdır.” diyerek ARM’nin yapısının değişmeyeceğinin altını çizdi.

NVIDIA’nın ARM Sorunu Büyüyor

NVIDIA ARM

ARM’nin çalışma şekli Intel veya AMD gibi donanım üretip satmaktan çok daha farklı. Zira ARM; Apple, Samsung, Qualcomm ve farklı sektörlerdeki binlerce şirkete kendi yongalarını tasarlayabilmeleri için lisans ve temel komut setlerini sunuyor. Bu noktada ARM’nin bir çip üreticisi değil, üreticilerin tarafsız ortağı konumunda olduğunu belirtmeliyiz. Federal Ticaret Komisyonu da ARM’ın NVIDIA ile birleşerek çip üreticisi tarafına geçmemesi gerektiğini şu şekilde vurguluyor:

“Bugün NVIDIA’nın rakipleri de dahil olmak üzere, ARM’nin lisans sahipleri, çalışmalarının hassas bilgilerini düzenli olarak ARM ile paylaşmak zorunda. Bunun yanında lisans sahipleri (üreticiler), şikayete göre ürünlerini geliştirme, tasarlama, test etme, bakımını yapma ve iyileştirme konularında ARM’den destek alıyor. Haliyle ARM ile üreticiler arasında büyük bir bilgi trafiği dönüyor ve bu bilgiler ARM’nin tarafsız bir ortak profili sayesinde güvende kalıyor. Eğer NVIDIA ve ARM arasındaki satış anlaşması gerçekleşirse çip sektöründe kritik bir güven kaybı ve büyük sorunlar ortaya çıkabilir.”

NVIDIA ise FTC’nin ve diğer üreticilerin rekabet ve güvenilirlik iddialarını reddediyor. Bu senenin ortasından beri bazı ülkelerin de karşı çıktığı bu satın alım sürecinde şimdiki ARM yönetimi tamamen sessiz kalmayı tercih ediyor. Önümüzdeki zamanda yaşanacakları hep beraber göreceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.