Anasayfa Haber Intel, Avrupa’da 4nm Çip Fabrikası Kurmaya Hazırlanıyor

Intel, Avrupa’da 4nm Çip Fabrikası Kurmaya Hazırlanıyor

Daha önce Intel’in Avrupa Birliği ülkelerinde büyük yatırımlar yapmayı planladığını duymuştuk ve şirketin önümüzdeki günlerde ilk büyük dökümhanesi için adımlar atacağı söyleniyor. Önümüzdeki on yıl içinde 20 milyar dolarlık bir yatırım, toplamda ise 100 milyar dolara varan yatırımlar bekleniyor.

Bir Fransız kaynağa göre Intel, Avrupa girişiminin ana bölgesi olarak Almanya’yı seçti. Bununla birlikte İtalya ve Fransa’da bir Ar-Ge ve paketleme tesisi kurması planlanıyor. Ayrıca önümüzdeki haftalarda mavi ekipten resmi bir duyuru bekleniyor. Dresden ve Münih’in birincil seçenekler olduğu iddia edilen dökümhanenin tam yeri kesinleşmedi.

Almanya’daki tesisin inşaatı önümüzdeki yılın ilk aylarında başlayacak ve 2024’te seri üretim bekleniyor. Yeni tesislerde üretilmesi beklenen Intel’in 4nm (önceki 7nm) wafer’ları, Meteor Lake ve sonraki işlemci serilerinde kullanılacak.

Öte yandan Intel, ABD topraklarında gelişmiş dökümhaneler kurma sürecine tüm hızıyla devam ediyor. Şirket Arizona fabrikasını genişletirken 52 ve 62 numaraları fabrikaların inşası devam ediyor. Toplam maliyet ise 20 milyar dolara ulaşacak. Bu gelişmiş tesislerin yeni nesil Meteor Lake ve Granite Rapids işlemcilerinin tedarik sürecini desteklemek için 2024 yılına kadar 4nm wafer üretimine başlaması planlanmakta.

Şu anda ABD’li devin Avrupa’daki birincil fabrikası İrlanda’da. Şirket, AB’nin bir parçası olmadığı için İngiltere’de yeni bir tesis inşa etmeyeceğini zaten söylemişti. Avrupa’da büyük ölçüde gelişmiş dökümhaneler inşa etme planları devam ederken İtalya, Almanya ve Fransa birincil adaylar olarak öne çıkıyor. Yatırımın genel ölçeği bilinmiyor, ancak söylentilere göre 95 milyar dolar civarında olacak.