Anasayfa Haber Edge ve Chrome İçin Yeni Windows Pano Özellikleri Geliyor

Edge ve Chrome İçin Yeni Windows Pano Özellikleri Geliyor

Microsoft, Google ile Chrome ve Edge gibi tarayıcıların mevcut pano işlevselliğini geliştirecek olan “Picking Clipboard” adlı yeni bir API üzerinde çalışıyor. Büyük pano güncellemesinin hem Windows 10 hem de Windows 11’deki kopyala-yapıştır özelliğini geliştirmesi bekleniyor. Bu değişiklik özellikle çevrimiçi resim düzenleyiciler, Office uygulamaları ve yükleme platformlarıyla ilgilenenler için yararlı olacak.

Microsoft’un yeni API’si kopyala-yapıştır özelliğini daha ileri boyutlara taşıyacak. Şu anda web sitesi ve Windows uygulamaları arasında küçük bir dosya seçimini kopyalayıp yapıştırmak için tarayıcınızı kullanabilirsiniz. Desteklenen dosya biçimleri listesinde JPG, JPEG, PNG, HTML ve diğer birkaç format mevcut.

Chromium tabanlı tarayıcılar şu anda yeni Pickling Clipboard’a da güç sağlayacak olan Async Clipboard API’ye güveniyor. Bu API uygulamaların yaygın olarak kullanılan biçimleri işletim sistemi panosuyla eşleştirmesine izin veriyor, böylece hem web siteleri hem de yerel Windows uygulamaları bunlarla etkileşime girebilir.

Microsoft yetkilileri, durum sayfasında yapılan yeni bir güncellemeyle özelliğin artık büyük olasılıkla Chrome 98 veya Edge 98 ile geleceğini onayladı. Ancak elbette planlar her zaman değişebilir ve büyük pano güncellemeleri biraz gecikebilir.

Chromium için Pickling Clipboard API Nedir?

Pickling Clipboard API, sitelerin daha fazla pano biçimiyle etkileşime girmesine olanak tanıyacak. Daha fazla format desteğine ek olarak geliştiriciler, çözümlerinin işletim sisteminin tarayıcısının güvenliğini etkilememesi koşuluyla, kopyala ve yapıştır işlevi desteğiyle kendi özel pano formatlarını oluşturabilecekler.

Bu dosya türleri işletim sistemi panosuna dayalı olacak, böylece klavye kısayolunuzla neredeyse tüm popüler dosya biçimlerinden içerik kopyalayabilecek ve içeriği farklı tarayıcılar, web uygulamaları ve masaüstü uygulamaları arasında paylaşabileceksiniz.

Microsoft, özelliğin günümüzün güvenlik standartlarıyla uyumlu olacağını onayladı. Yazılım devi ayrıca bu biçimlerin bazı eski yerel uygulamalarla birlikte çalışmasına izin vermiyor. Daha iyi performans sağlanması için pano verilerinin tarayıcı tarafından temizlenmemesine imkan tanınıyor.

Microsoft, bu Chromium geliştirmelerine ek olarak, Windows Arama entegrasyonu gibi yalnızca Edge’e yönelik özellikler üzerinde de çalışıyor.