Anasayfa Makale Karşılaştırdık: NVIDIA DLSS vs. AMD FSR

Karşılaştırdık: NVIDIA DLSS vs. AMD FSR

NVIDIA geçtiğimiz günlerde bir basın konferansı düzenleyerek DLSS teknolojisindeki güncellemeleri paylaştı. Yeni sürüm DLSS 2.3, özellikle hareketli sahnelerdeki sorunları düzeltiyor. DLSS 2.1 ile bazı oyunlarda ortaya çıkan ghosting etkisi DLSS 2.3 ile düzeltiliyor. Yeni sürüm özellikle DOOM Eternal ve Cyberpunk 2077’de görülen çıkan sorunları çözüyor fakat bu güncelleme, DLSS 2.x destekleyen oyunlara geliştiriciler ya da kullanıcılar tarafından da kolayca uygulanabiliyor. Biz de bütün bu güncellemeler ışığında Derin Öğrenme temelli kenar düzeltme teknolojisi DLSS ile AMD’nin alternatif FSR teknolojisini karşılaştırıyoruz.

FSR Alternatifi: NVIDIA Image Scaling

NVIDA’nın DLSS’e ek olarak sunduğu yeni özellik ise Image Scaling adını taşıyor. AMD’nin FSR teknolojisine rakip olarak çıkartılan Image Scaling, Maxwell ve üstü bütün GeForce ekran kartlarında çalışıyor ve DLSS kadar iyi olmasa da görüntüyü ölçeklendirmeye yarıyor. NVIDIA bu görüntü ölçeklendirme özelliğini tüm GPU’larda platformlar arası çalışan açık kaynaklı SDK olarak oyun geliştiricilere sunuyor. Sebebi ise RTX ekran kartı olmayan kullanıcılar için DLSS’e bir alternatif sunmak. Açık kaynak olarak sunulan bu özellik, NVIDIA sunucularından veya Github üzerinden indirilebiliyor. NVIDIA buna kısaca NIS 2.0 adını veriyor.

16 Kasım’da piyasaya sürülen en son 496.76 Game Ready Sürücüsü, uzamsal ölçekleme ve keskinleştirme algoritmasıyla bütün oyunlarda ve GeForce GPU’larda performansı artıran mevcut NVIDIA Görüntü Ölçekleme özelliğine bir güncelleme sunuyor. NVIDIA Image Scaling’e hem NVIDIA Kontrol Panelinden hem de GeForce Experience’dan erişilebiliyor. Buna ek olarak NVIDIA’nın oyun içi arayüzünden ayarlanabilen oyuna özel keskinleştirme ayarı da kullanıma sunuluyor.

NVIDIA DLSS Nasıl Çalışıyor?

Örnek olarak 1440p çözünürlükteki bir görüntüyü ele alalım. Anti-Aliasing olmadan hem mevcut kareyi hem de önceki kareleri alıyoruz. Elimizde toplamda 6 milyondan fazla piksel oluyor. Bir sonraki aşamada görüntü yapay zekâ ağı ile eğitilmiş NVIDIA DLSS algoritmasına veriliyor. Algoritma sahnedeki nesneleri tespit edip bunları yeniden inşa ediyor. NVIDIA bu yapay zekâ ağını sürekli eğitiyor. Yani algoritma hiçbir zaman sabit durmuyor. Aslında uzamsal ölçeklendirme algoritmaları ile DLSS arasındaki en büyük fark da bu. DLSS sürekli gelişen bir algoritma iken FSR ve NVIDIA Image Scaling gibi teknolojiler sabit bir teknik kullanıyor. Yine uzamsal algoritmaların sadece 2.2M piksele sahip ekrandaki kareyi kullandığını belirtelim.

DLSS vs. FSR
DLSS, 1440p çözünürlükteki bir sahne için 6M piksel ile çalışırken uzamsal ölçeklendiricler sadece 2M piksel ile çalışmakta.

NVIDIA ICAT ile Görüntü Kalitesini Karşılaştırma

NVIDIA’nın yeni ICAT aracı görüntü kalitesini karşılaştırmak için yapılmış bir yazılım. Image Comparison & Analysis Tool, aynı anda 4 video veya ekran görüntüsünü karşılaştırabiliyor. Yazılım içinde doğrudan bir ayraç yer alıyor ve bu ayraç ile gerçek zamanlı olarak iki görüntü arasındaki farka bakabiliyorsunuz. ICAT, herkesin oyun ekran görüntüleri ve videolarının A/B görüntü kalitesi karşılaştırmalarını yapmasını daha hızlı ve kolay hale getiriyor.

Karşılaştırma İpuçları

  • Game Ready Sürücüsünde NVIDIA Görüntü Ölçeklendirmesi, sonradan (çekirdek düzeyinde, Windows dışında) gerçekleşiyor. Bu yüzden de çıkış videosunu doğru şekilde yakalamak için bir donanım yakalama kartı gerekli. NVIDIA bu işlem için ELGATO 4K60 PRO MK.2, AVERMEDIA LIVE GAMER 4K GC573, MAGEWELL PRO CAPTURE HDMI 4K PLUS LT veya PRO CAPTURE DUAL HDMI 4K PLUS LT öneriyor. GeForce Experience ile ekran görüntüsü alabilmek için şirket Shadowplay’i güncelledi. Shadowplay’e daha sonraki bir tarihte video yakalama desteği de eklenecek.
  • NVIDIA Image Scaling’i test etmek için bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, dizüstü bilgisayarın görüntü çıkışı için ayrık GPU’yu kullandığından emin olun. Optimus dizüstü bilgisayarlar için tam destek, gelecekteki bir sürücü güncellemesinde sunulacak.

DLSS vs. FSR Test Oyunları

NVIDIA DLSS ile NVIDIA Image Scaling, AMD FSR ve bilinear, bicubic ve Lanczos filtreleri gibi uzamsal yükselticiler arasında derin farklılıklar mevcut. DLSS ve uzamsal yükselticiler arasındaki bu temel farklılıklar, DLSS’nin görüntü kalitesi avantajlarını ve diğer teknolojilerin sınırlamalarını açıkladıkları için karşılaştırmaya değer.

DLSS, önemli performans artışlarıyla yerel çözünürlüklerle karşılaştırılabilir görüntü kalitesi sağlamak için süper örnekleme, geçici geri bildirim ve yapay zeka tekniklerini kullanarak ölçekleme sınırlamalarının üstesinden gelmek için sıfırdan tasarlanmış bir teknoloji. DLSS, uzamsal yükselticilere göre daha iyi ayrıntı, daha kararlı görüntüler ve kenar kalitesi sunuyor ki bunu da videomuzda görebilirsiniz.

Uzamsal yükselticiler, özgün kalitede görüntüler oluşturmak için bu teknolojilerden yoksun ve performans için IQ’yu değiştiriyor. Süper örnekleme, eğitimli AI teknikleri olmadan yerel çözünürlüklere eşdeğer görüntü kalitesi sunamazlar ve daha yüksek ölçekleme faktörlerinde ve daha düşük çözünürlüklerde görüntüler çok daha kötü görünür. Ve zamansal geribildirimden yoksun oldukları için, hareket kaynaklı ek bozulmalardan muzdariptirler.

Genel olarak fark, uzamsal yükselticilerin daha eski, daha basit teknikleri kullanarak performans için görüntü kalitesinden ödün vermesidir. Öte yandan DLSS, görüntü kalitesini korumak için tasarlanmış yeni, güçlü teknikler kullanır.

DLSS vs FSR
Solda DLSS, sağda FSR. FSR Ultra Kalite ayarındadahi anten detaylarındaki kayıplar görülebiliyor.

Hem DLSS hem de FSR destekli oyunlardan elde ettiğimiz görüntüler, iki teknolojinin üretebileceği görüntü kalitesi farklılıklarını göstermekte. DLSS, uzamsal yükselticinin görüntü kalitesini en yüksek kalite ayarı olan Ultra Kalitede elde etmek için en düşük kalite ayarı olan Performansı kullanabilir. DLSS, görüntü kalitesini koruduğu için kullanıcılar iyi kaliteyi korurken, uzamsal yükselticilere kıyasla ek performans için daha düşük bir DLSS ayarı kullanabilirler.

FPS Farkı

İlk oyunumuz olan Chernobylite ile testlerimize başlıyoruz. Oyun DLSS 2.2 ve AMD FSR destekliyor. Oyunu 4K çözünürlükte test ediyoruz. Burada en bariz fark radar antenlerinden ortaya çıkıyor. DLSS ile antenler gayet düzgün gözükürken FSR Ultra kalitede dahi anten kenarlarında eksilen kısımlar olduğunu görmek mümkün.

Yine aynı oyunda tren istasyonuna gittiğinizde de benzer biri durumla karşılaşmak mümkün. Burada da FSR Ultra kalitede bazı elektrik hatları maalesef gözükmüyor.

Back 4 Blood

Hem DLSS 2.2 hem de FSR destekli bir başka oyun da Back 4 Blood. Burada da kamptaki antene baktığımızda DLSS ile FSR arasındaki net bir biçimde görebiliyoruz.

Deathloop

Deathloop da bu yılın en popüler yapımlarından biri. Deathloop’ta en çok dikkat çeken fark FSR Ultra Quality ayarında dahi ortaya çıkan kararsızlık sorunları. DLSS 2.3 ile herhangi bir kararsızlık yokken FSR’da durum böyle değil maalesef.