Anasayfa Haber Microsoft, DirectX H264/265 Video Kodlama API’sini Duyurdu

Microsoft, DirectX H264/265 Video Kodlama API’sini Duyurdu

Microsoft bu hafta DirectX 12 için yeni Video Encode uygulama programlama arabirimini (API) kullanıma sundu. Yeni API, üçüncü taraf uygulamaların GPU’ları kullanarak video kodlama sürecini hızlandırmak için tasarlandı ve kodlama sürecinin çeşitli yönleriyle ince ayar yapma yetenekleri sağlayacak.

Microsoft’un DirectX 12’si profesyonel video endüstrileri dışındaki son kullanıcıların büyük çoğunluğunun gereksinimlerini karşılayan video kod çözme, video işleme ve hareket tahmini için GPU hızlandırmayı destekleyen API’lere zaten sahipti. Video kodlamaya ihtiyaç duyan kullanıcılar GPU hızlandırmalı kodlamayı destekleyen profesyonel uygulamalar kullanıyorlar. Ancak bu kodlama tescilli araçlar kullanılarak yürütülüyor ve video kodlama için standart bir yaklaşım olmadığı için geliştiricilerin GPU satıcılarıyla yakın çalışmasını gerektiriyor.

DirectX 12 için Video Kodlama API’sinin piyasaya sürülmesiyle Microsoft bunu değiştiriyor ve Windows 11’de video kod çözme için bir standart sağlıyor. Tüm tescilli teknolojiler desteklenmeye devam edecek, ancak bundan sonra şirketler standart API’den yararlanabilecek.

Yeni programlama arabirimi, hem profesyonel hem de profesyonel olmayan izleyiciler arasında popüler olan H.264 ve H.265 (HEVC) kodeklerine destek sunuyor. Bu arada AV-1, H.266 (VVC) dahil olmak üzere farklı kodek bileşenlerine ihtiyaç duyan profesyoneller, diğer kodlama teknolojilerine (çoğu CPU hızlandırmalı) güvenmeye devam edecekler.

Yazılım devinin DirectX 12 video kodlama API’si, uygulamalar için ve özellikle profesyoneller için çok faydalı olacak. Bu bağlamda kodlama sürecinin birçok yönünden ince ayar yapılmasına izin vermek için birden fazla yapılandırılabilir parametre sunuldu.

Video Encode API, Windows 11’in bir parçası olarak işletim sistemine dahil edildi ve DirectX 12 Agility SDK’da da mevcut (sürüm 1.700.10-önizleme veya daha yeni sürümler). Intel ve NVIDIA’nın sürücüleri yeni API’yi zaten destekliyor, AMD’nin sürücü desteği ise 2022’nin ikinci çeyreğinde geliyor.

Üretici Desteklenen Minimum Platformlar Minimum Sürücü Sürümü
AMD Radeon RX 5000, Ryzen 2000 Geliştirme aşamasında – 2022 2. çeyrek
Intel Ice Lake, Tiger Lake, Alder Lake v30.0.100.9955
Nvidia GeForce GTX 1000, GeForce RTX 2000, NVIDIA RTX, Quadro RTX v471.41