Anasayfa Makale Nasıl Kurumsal Fiber Bağlattık?

Nasıl Kurumsal Fiber Bağlattık?

10 yıldan beri yayıncılık yapıyoruz ve 7 yıldır da videolarımızı 4K çözünürlükte yüklüyoruz fakat 2021 yılına kadar fiber internetimiz hiç olmadı! Bu durum canımızı o kadar çok sıkıyordu ki, Starlink kayıtları açılır açılmaz kayıt yaptırdık.

Uydudan internet güzel olsa da hiçbir şey fiberin sunduğu düşük gecikmenin yanına yaklaşamıyor. İşte bu yüzden Ocak 2021 yılında TurkNet’in kurumsal sitesi üzerinden ofis altyapımızı sorgulayarak başvurumuzu yaptık. Lokasyonumuzda TurkNet fiber yoktu, hat çekip çekemeyeceklerini sorduk.

Kısa sürede dönüş yaptılar ve ofisimize kadar fiber çekebileceklerini belirttiler.

TurkNet altyapısının olduğu tüm lokasyonlarda kurumsal internet hizmetini taahhütsüz sunuyor. Konumumuzda fiber olmadığı ve talebimiz üzerine çekileceği için hizmetimizi taahhütsüz başlatamamıştık. Bir de altyapı maliyeti var tabi, neyse ki TurkNet maliyetin çoğunu bize yansıtmadı.

Hizmeti kullanmaya başladıktan sonra TurkNet ekibinden yeni bir uygulama başlattıklarını öğrendik. Altyapılarının olmadığı lokasyonlarda da tüm kurumsal firmaların interneti taahhütsüz kullanmasını hedeflediklerini, özgür internet deneyimini mevcut müşterilerine de sunmak istediklerini ve bu yönde çalışmaya başladıklarını anlattılar. Ve hizmetimizi taahhütsüze çevirdiler.

Zaten tüm tarifelerde 1 Gbps download hızı sunuyorlardı.  Bu aşamada artık bütçemize uygun bir upload hızı seçmemiz yeterliydi. Upload bizim için önemli olduğundan 1000/300 Mbit paketi tercih ettik.

Kurumsal Fiber için Hangi Belgeler Gerekli?

Bu aşamada işlemlerin başlaması için çok da bir şey gerekmiyordu. Sadece

  • Vergi Levhası
  • İmza Sirküsü
  • Faaliyet Belgesi
  • Ticari Sicil Gazete
  • Şirketinize ait Mersis Numarası
  • Lokasyon’daki Teknik yetkili isim soy isim ve mail adresi
  • Kurulum yapılacak ofisin adres kodu

Hangi operatörden hizmet alırsanız alın Kurumsal hizmet aldığınızda maalesef bu belgeler gerekli.

Fiber Macerası Başlıyor

Bütün bu bilgileri sağladıktan sonra sözleşme geldi, sözleşmeyi imzaladık ve geri yolladık. İşte fiber maceramız da tam bu noktadan sonra, 20 Ocak 2021’de başladı.

Turknet tesis süresini ortalama 3-4 ay olarak belirtti ve biz de beklemeye başladık. Eğer fiber bağlantıyı beklerken yine hızlı bir internet isterseniz Radio Link de sunuluyor fakat Radio Link hem gecikmesi yüksek hem de çatıya kurulum gerektiren bir bağlantı. Çatımız uygun olmadığı için kullanamadık.

Bu aşamadan sonra Turknet’te hattımızla bizzat ilgilenen birisi vardı ve bize süreç hakkına bilgi verdi.

Turknet’in bize ilettiği üzere fiber tesis süreci 3 aşamadan oluşmakta:

  1. Turknet fiber ekibi tarafından Turk Telekom tarafına tesis paylaşımı başvurusu yapılarak, kablo çekim işlemlerinin tamamlanması.
  2. Kablo çekim çalışmasının ardından POP tarafındaki uplink için ek ve yönlendirme çalışması.
  3. Son olarak yerel cihaz konumlandırması ile hizmetin teslim edilmesi.

Kendinize ait bir routerunuz varsa bunu kendiniz konfigüre edebiliyorsunuz. Turknet, hizmeti Metro Ethernet switch üzerinden tek porttan Layer2 Access Mode olarak teslim ediyor. Şirketin size vereceği 30 IP bloğunu router’ınıza girip NAT işlemlerini kendi cihazınız üzerinden yapabiliyorsunuz.

Herhangi bir sorun, teknik istek vs. gibi konularda Turknet’in size sağladığı telefondan ya da mail üzerinden irtibata geçebilirsiniz.

Fiber Hat Çekim Süreci

Yoğun kar yağışı sebebiyle Turk Telekom tarafındaki süreçlerde gecikme yaşandı.

4. aya girdiğimizde Türk Telekom ekiplerinden onay bekliyorduk. Hattı TurkNet çekmiyor mu? Neden Turk Telekom’u bekliyoruz diye sorabilirsiniz. Cevabı basit: Sokaklarda gördüğünüz Türk Telekom kapakları -ki bunlara menhol deniliyor- diğer servis sağlayıcılar tarafından izinsiz açılıp kullanılamıyor. İşte bu yüzden TurkNet kendi kablosu ile kendi fiberini çekse bile bunu yaparken izin almak zorunda.

Turk Telekom Fiber Menhol
Fiber kabloların içinden geçeceği Turk Telekom menhollerinin açılabilmesi için ISS’lerin izin alması gerekiyor.

Turk Telekom da eğer ek kazı yapmak istiyorsa belediyeden ruhsat atmak zorunda. Bu süreci de bekledik.

Bütün bu bekleme süresi boyunca TurkNet ekibinin sorularımıza anında dönüş yaptıklarını da belirtelim.

Ve o büyük gün geldi! 27 Haziran 2021 Pazar günü işçiler geldi ve fiberi döşemeye başladılar! Sokağımızdaki Turk Telekom menholü açıldı ve fiber kablo döşemesi başladı. Sonrasında menholden çıkan fiber kablonun diğer ucu binamıza, oradan da ofisimize bağlandı.

Fiber Hat Döşemesi
Fiber kabloların döşenebilmesi için kazı, kazı için de belediyeden izin gerekiyor.

10 Gbit Hız Mümkün

Bu arada Turknet aynı hat ile 10 Gbit de sunabiliyormuş. Upload eğer 300 Mbit üstünde ise paketler simetrik oluyor. Yani dilerseniz şirketten 1000/1000 kurumsal hat da alabiliyorsunuz.

Fujikura 90S
Fujikura 90S füzyon ekleyici, fiber kabloları birleştirmede kullanılıyor.

12 Temmuz 2021’de Turknet yetkilileri özel bir makine ile fiber kabloları birbirine bağladılar ve Switch kurulumunu da tamamlayıp internetimizi teslim ettiler. Kendilerinden kaynaklı olmamasına rağmen gecikme için de 2 ay ücretsiz kullanım hediye ettiler.

MikroTik CRS326-24G-2S+RM
TurkNet, kurumsal fiber için MikroTik CRS326-24G-2S+RM Switch kullanıyor.

1 GBit indirme hızı! Bunun için 10 sene bekledik. Bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz? 300 Mbit upload. Artık YouTube bizi beklemiyor. Biz YouTube’un videolarımızı işlemesini bekliyoruz. Bu gerçekten inanılmaz bir his.

Tabi hız size yetmezse de sorun değil. Şirket gerektiğinde ücretsiz dönemsel hız yükseltmesi de yapabiliyor. Örneğin bir canlı yayın olduğunda 3-4 gün upgrade yapılabiliyor.

Şu anda sisteme ASUS’un Zen Wi-Fi XT8 yönlendiricisi bağlı fakat uzun vadede bunu daha üst model bir ASUS yönlendirici ile değiştireceğiz. Turknet bize doğrudan SPF bağlantısı da sunuyor. Şart mı? Değil. Ama yine de kullanmak isteyenler için güzel bir seçenek.

SFP Destekli MikroTik CRS326-24G-2S+RM
Switch doğrudan SFP çıkışı da verebiliyor.

Kurumsal fiberimizden fazlasıyla memnunuz. En ufak bir kesintide otomatik olarak destek talebi oluşturulup mail atılıyor. Neyse ki şimdiye kadar Turknet kaynaklı hiçbir kesinti olmadı. Yeni ofisimizde de Turknet kurumsal fiberi kullanmaya devam edeceğiz. Router değişim rehberinde görüşmek üzere!