Anasayfa Haber Araştırmacılar, Dünya İçin Dev Bir Kara Kutu Tasarlıyor

Araştırmacılar, Dünya İçin Dev Bir Kara Kutu Tasarlıyor

KaraKutu

Avustralyalı araştırmacılar, insanların ölümüne yol açabilecek olayları kaydetmek için Dünya üzerinde yok edilemez bir “Kara Kutu” üzerinde çalışıyor. Yaklaşık bir otobüs büyüklüğündeki bu dev yapı, Avustralya’nın Tazmanya kentinin batı kıyısında, dağlarla çevrili granit bir ovada konumlanmış durumda. Tıpkı uçaklarda bulunan kara kutular gibi, bu çelik kutu da başkalarının ondan öğrenmesi için verileri kaydetmeye yarıyor. İçine yerleştirilen depolama cihazları, atmosferik karbondioksit seviyeleri ve ortalama sıcaklıklar gibi iklim değişikliği ile ilgili bilgileri de kaydedecek. Cihazlar ayrıca, bir algoritma kullanarak ilgili haber makaleleri, tweet’ler ve diğer sosyal medya gönderileri için interneti de tarıyor.

Proje, Tazmanya Üniversitesi araştırmacıları tarafından pazarlama iletişimi şirketi Clemenger BBDO ile işbirliği içinde yürütülüyor. İleriye dönük bir proje olmasına rağmen, birkaç soru işaretini barındırdığını söylemek de yanlış olmayacaktır. Her şeyden önce ilk sorulan soru, Dünya için bir kara kutuya neden ihtiyaç duyulduğu. Ayrıca, medeniyetleri bu gezegenden silip süpürecek olan büyük bir felaketin yaşanması durumunda, bu kutunun yeterince uzun süre hayatta kalıp kalmayacağına dair de şüpheler bulunuyor.

Kara Kutu

Proje halihazırda beta aşamsında ve web sitesi üzerinden bilgi toplamaya başladı. ABC News’in bildirdiğine göre, araştırmacılar çelik kutunun 30 ila 50 yıl içinde depolarının tükeneceğini tahmin ediyor. Bu nedenle önümüzdeki zamanlarda kapasiteyi artırma planları bulunmakta. Bunların yanı sıra, gerektiğinde güneş panellerinin nasıl değiştirileceği veya bu kutunun nasıl korunacağı konusunda biraz daha netliğe ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte de fayda var.