Anasayfa Haber 20 Yıllık Radeon Ekran Kartları İçin Linux’a Özel Sürücü Geliştirildi

20 Yıllık Radeon Ekran Kartları İçin Linux’a Özel Sürücü Geliştirildi

Neredeyse 20 yaşına yaklaşan ATI Radeon R300, R400 ve R500 ekran kartları, Linux için yeni bir açık kaynaklı grafik sürücüsü aldı. Yeni açık kaynaklı sürücü Emma Anholt tarafından geliştirildi ve bu eski kartların oyun performansını artırırken aynı zamanda oyunların daha hızlı yüklenmesini sağlayacak.

Bu kartların donanım sınırlamaları nedeniyle günümüzün en yeni oyunlarını yeterli FPS değerlerinde çalıştırması mümkün değil. Ancak yeni sürücü, eski oyunları çalıştıran kişiler için genel olarak GPU performansına güzel bir destek sağlayacak.

Bahsi geçen kartların ne kadar eski olduğuna değinecek olursak, X1000 serisi olarak da adlandırılan R500 grafik kartları 2007’de piyasaya sürüldü ve 90 nm’lik devasa bir işlem teknolojisi üzerine inşa edildi. Zamanın amiral gemisi kartı olan ATI Radeon X1800 XT yalnızca 83 GFLOP performans elde edebildi. RTX 3090 gibi yeni kartlar ise 35 TFLOP’Un üzerine çıkabiliyor.

Anholt, bu sürücüyü Mesa 22.0 çıkana kadar yayınlamayı umuyor, ancak sürücünün kararlı olduğundan emin olmak için ek topluluk testleri gerekiyor.