Anasayfa Video ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition İncelemesi

ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition İncelemesi

ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition

ASUS’un Ekim ayında piyasaya sürdüğü RTX 3070 ekran kartı Avusturya menşeli PC soğutucu donanımları üreticisi Noctua’nın fanlarını temel alıyor. 2005 yılında kurulan Noctua, üst seviye soğutma çözümleri ile AMD tarafından test sistemlerine bile dahil edilmişti. ASUS’un ekran kartında da şirketin iki adet NF-A12x25 model PWM fanları yer alıyor.

Noctua, yıllardır değişmeyen kahverengi renk tasarımı ile dikkat çeken bir firma. ASUS da bu renk düzenine sadık kalarak kutu tasarımını değiştirmiş. RGB’nin her yeri işgal ettiği bir dünyada bu tasarımın albenisi tartışılır fakat aşina gözler için bu renkler ilk bakışta Noctua markasını anlamak için yeterli.

Boşta 0dB

Kartın soğutma bloğu da Noctua fanlar için yeniden tasarlanmış. İki adet 120mm fanın altında çift slot kaplayan bir alüminyum blok yer alıyor. Kartı boşta fazlasıyla serin tutmak için yeterli olan bu blok sayesinde kart masaüstünde dolaşırken fanları devreye alma gereği bile duymuyor. ASUS’un 0dB Technology adını verdiği bu özellikte kart ancak 50C derece üstüne çıkınca fanları çalıştırmaya başlıyor. Kartın bir bütün olarak 4.3 slot kapladığını da belirtelim.

Bu soğutmanın etkisini oyunlarda ve testlerde doğrudan görmek mümkün. Kartın GPU Tweak II ile OC Mode’a alındığında elde edilen 1845 MHz Boost frekansının dahi oyun içinde rahatlıkla üstüne çıkabildiğinizi görebiliyorsunuz.

Noctua fanların en büyük avantajlarından biri sessizlik. Kartı 3D Mark ile döngü testine soktuk. Burada TimeSpy testini 20 kez aralıksız çalıştırdık. Test sonunda dahi kart hem serin hem de sessiz çalışıyordu. Fanlar %66 güçte çalışmasına rağmen kart sadece 57C idi ve fanlar 36dB ile inanılmaz sessizdi.

RTX 3070 Noctua OC Edition
Kart boşta 0dB ile tamamen sessiz iken yükte ise sadece 36dB gürültü yapıyor.

Kararlı Çalışma

Bu testin en güzel sonuçlarından biri de kartın kararlı çalışmasını gözler önüne sermesi oldu. 20 testin sonucunda kart %99.5 gibi yüksek bir kararlılık oranı sergiledi. Yani 20 testi 20’sinde de neredeyse benzer sonuçlar elde edildi.

  • İşlemci sıcaklığında bile anlık değişim olurken ekran kartı sıcaklığının test boyunca tamamen stabil bir çizgide olduğunu görebilirsiniz.
  • Birebir aynı durum FPS için de geçerli. Bütün testler boyunca kartın kararlı bir FPS sunduğunu yine tabloda görmek mümkün.
  • Sonucu siz de 3DMark sitesinden kontrol edebilirsiniz.
RTX 3070 Noctua OC Edition Testi
ASUS’un RTX 3070 Noctua OC Edition modeli, 20 test boyunca %99.5 kararlı sonuç vermeyi başardı.

Çift BIOS: Performance Mode ve Quiet Mode

Öte yandan ses konusunda ciddi anlamda takıntılı iseniz kartın çift BIOS ile geldiğini ve diğer BIOS seçeneğinin sessiz mod olduğunu da belirtelim. Kart, varsayılan olarak sessiz modda geliyor. Diğer mod ise performans modu. Bu mod, performans olarak fark etmezken soğutma olarak biraz daha etkin çalışma sunuyor. Performans modunda kartın 20% daha serin çalıştığını belirtelim ki biz de testlerimizi bu modda gerçekleştirdik.

Merak ettiğimiz noktalardan biri de fanların %100 devirde ne kadar gürültü yaptığı idi. Burada da 48dB üstünü görmedik ki bu bile kasa içindeki bir ekran kartından duyulmayabilir.

Noctua Fanlar

İki Noctua NF-A12x25 120mm fan, düşük rezonanslı bir Sterrox sıvı kristal polimer (LCP) fan çarkı, metal takviyeli motor göbeği, stabilize rulmanlar ve özel düşük gürültülü PWM kontrol cihazından oluşuyor. Fanların altında yer alan soğutma da yine ASUS ve Noctua ortak çalışmasının bir sonucu. ASUS ve Noctua mühendisleri, her iki Noctua NF-A12x25 fanın hava akışı özelliklerinden tam olarak yararlanmak için ısı borusu yerleşimi ve kanat yoğunluğunu optimize etmek için kapsamlı simülasyon çalışmaları yürütmüşler.

Kartın arkası, sıcak havayı kasa egzoz fanlarına yönlendirmek için geniş bir havalandırma deliğine sahip sağlam bir metal arka plaka ile korunmakta. G/Ç braketi, güvenli bir montaj için paslanmaz çelikten inşa edilmiş.

ASUS RTX 3070 Noctua OC Edition Oyun Performansı

Oyun Çözünürlük ve Grafik Ayarı FPS GPU Sıcaklığı Fan Devri
Red Dead Redemption 2 1440p

Ultra

Min. 48

Ort. 71

Maks. 100

Maks. 58 Maks. 972 RPM
Assassin’s Creed Valhalla 1440p

Ultra High

Min. 44

Ort. 77

Maks. 148

%1 58

%0.1 49

Maks. 58 Maks. 960 RPM

Sonuç

ASUS ve Noctua işbirliği ortaya devasa boyutta fakat inanılmaz derecede sessiz ve serin çalışan bir kart çıkarmış. Bu kartla ilgili belki de yapılabilecek en büyük eleştiri tasarımı olabilir ki bu da Noctua hayranları için hiçbir sorun teşkil etmiyor. Bizim testlerde dikkatimizi çeken bir nokta da bobin vızıltısı (Coil Whine) oldu. Aslında bu kart için fısıltı diyebiliriz zira bu sesi ancak uzay montaj sistemde duymak mümkün. Kartı kasaya taktığınızda herhangi bir ses duymak pek mümkün değil.

Kartı satın almadan önce emin olmanız gereken bir şey de kasanızın buna uygun olup olmadığı zira 4.3 slot kaplayan bir ekran kartı her gün karşılaştığımız bir şey değil. Bu da sizin için bir sorun teşkil etmiyorsa piyasadaki en iyi RTX 3070 modellerinden birine sahip olmanız için tek sebebiniz kalıyor, o da bütçe.