Anasayfa Haber Linux 5.16 ile AMD Dizüstülerde Performans Artışı Sağlandı

Linux 5.16 ile AMD Dizüstülerde Performans Artışı Sağlandı

Phoronix tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre Linux 5.16 çekirdeği, AMD’nin Ryzen işlemcileri ile Radeon entegre grafiklerine sahip dizüstü bilgisayarlarda performans artışlarıyla geldi. Yapılan çoğu testte Linux 5.16, 5.15 ve 5.11 dahil olmak üzere önceki Linux çekirdeklerine kıyasla %5-14 arasında daha performans gözlemleniyor.

Gravity Mark, Legacy, GLmark2 ve daha birçok test iki farklı dizüstü bilgisayar üzerinde yapıldı. Ryzen 5 5500U (Zen 2) ile donatılmış dizüstü bilgisayarlardan birinde GLmark 2 ve Xonotic testleri yapılırken sonuçlarda Linux 5.16’ya göre %14 performans farkı yaşandı. Xonotic ve Unvanquished gibi iki farklı testte ise %10-11 gibi yine önemli performans artışı ortaya çıktı.

Ryzen 7 Pro 5850U (Zen 3) ile donatılmış başka bir dizüstü bilgisayarda Phoronix daha fazla test yaptı ve sonuçlar Ryzen 5 5500U’lu sisteme benziyor. RealSR-NCNN ve Waifu2x-NCNN gibi bazı testler yeni Linux çekirdeğinden faydalanmadı. Bununla birlikte, kimi senaryolarda küçük kimilerinde ise önemli performans kazançları elde edilmiş durumda.

Linux 5.16’nın sağladığı bazı büyük performans sonuçları oldukça şaşırtıcı. Günün sonunda AMD Ryzen tabanlı dizüstü bilgisayarlar için ekstra performans kazanımları görmek güzel. Bu nedenle Linux işletim sistemi ve Ryzen donanımlı bir dizüstü bilgisayar çalıştıran herkes için Linux 5.16’ya yükseltmek iyi bir seçenek olabilir.