Anasayfa Haber 20 Yıllık Apple Power Mac G4’e M.2 SSD Yükseltmesi Yapıldı

20 Yıllık Apple Power Mac G4’e M.2 SSD Yükseltmesi Yapıldı

Daha fazla bellek veya hızlı bir depolama ile birlikte eski bir sisteme hayat vermek önemli bir iş. Ancak modern bir SSD’yi 20 yıllık eski bir Power Mac G4’e takmak bazı donanımsal ve yazılımsal süreç gerektiriyor.

Bununla birlikte işlem başarılı olsa bile her zaman beklediğimiz sonucu alamayabiliriz. Çünkü saniyede büyük veri aktarımları yapabilen modern bir PCIe NVMe SSD, 133 MBps bant genişliğine sahip PCI veri yolu üzerinde çalışırken her şeyini tam olarak veremeyebilir.

Apple, PowerMac G4’ü ilk olarak 1999’da piyasaya sürdü ve daha sonra 2002’ye kadar yenilenmiş modeller üretti. Yani bu sistemde herhangi yeni bir bileşeni sorunsuz kullanmak neredeyse imkansız.

Journaldulapin.com’dan Pierre Dandumont, PCI-PCIe adaptör kartı kullanarak sürücüyü sisteme takmayı denedi. PCIe donanımının bir Power Mac G4 ile çalışmasını sağlamak için yalnızca bir şeyleri takmak yeterli değil. Bu sistem, bazı nedenlerden dolayı modern hızlı SSD’ler tarafından kullanılan NVMe protokolünü desteklemiyor. Ancak modern sabit sürücüler, bazı PCIe SSD’ler ve tüm SATA SSD’ler tarafından kullanılan AHCI protokolünü destekliyor gibi görünüyor. Power Mac G4, SCSI veya Paralel ATA HDD’leri ile birlikte geliyor ve görünüşe göre Apple, AHCI’yi destekleyen PATA kontrolcüleri kullanmış. Bu AHCI desteği, Samsung’un SM951’i gibi bu protokolü kullanan PCIe SSD’lerin kullanılmasını sağlıyor.

Bunun yanında sürücüyü önyüklenebilir hale getirmek için farklı bir BIOS (veya Open Firmware) ve uygun bir Mac OS X sürümü gerekiyordu. Her şey sorunsuz çalışsa bile, 32-bit 33 MHz PCI veri yolu tarafından desteklenen 133 MB/s bant genişliği gibi performans sınırlamalarına takılmanız kaçınılmaz olacak. Nihayetinde Dandumont’un çabaları sonuç verdi ve 20 yaşındaki Power Mac G4’e güncel bir SSD’yi çalıştırmayı başardılar.