Anasayfa Haber En İyi 100 Steam Oyununun 80’i Linux’ta Oynanabiliyor

En İyi 100 Steam Oyununun 80’i Linux’ta Oynanabiliyor

Valve’in ProtonDB uyumluluk yazılımı sayesinde Steam’in en iyi 100 oyununun 80’i artık Linux işletim sistemlerinde oynanabilir durumda. Linux böylece yeni bir kilometre taşına daha ulaştı ve gelecekte bu gelişim devam edecek gibi görünüyor. Linux tabanlı Steam Deck avuç içi oyun konsolu ise süreci iyi bir şekilde destekleyecek.

Bununla birlikte protondb.com‘dan en popüler 1000 Steam oyununun %75’inin Linux’ta da oynanabilir olduğunu görebilirsiniz. Yani Linux birkaç yıl içinde çok destek aldı ve artık eski Linux değil.

ProtonDB, Valve tarafından birkaç yıl önce Windows oyunlarını Linux işletim sistemlerinde doğrudan çalıştırmak amacıyla geliştirildi. Projenin büyümesi ilk başta yavaştı, ancak yıllar geçtikçe ProtonDB olgunlaştı ve şimdi Windows oyunları Linux üzerinde neredeyse kusursuz bir şekilde oynanabiliyor.

Proton şu an için Steam’in en popüler 10 oyununun çoğunu çalıştıramıyor ve bunların sadece %40’ını Linux’ta oynamak mümkün. Steam Deck yakında müşterilere ulaşmaya başlayacak ve bu durum oldukça önemli. Nihayetinde pek çok oyuncu şüphesiz Steam’deki en popüler oyunlardan en az birini oynamak isteyecektir.

Valve, Linux ile uyumlu Steam kütüphanesine mümkün oldukça oyun eklemek için çalışmaya devam ediyor. Şirket ayrıca Steam Deck sahiplerinin tüm Steam oyunlarını çalıştırabilmesi için hedefleri olduğunu açıkça söylemişti.