Anasayfa Haber Linux Yapısında Hızlı BIOS Güncelleme Özelliği Keşfedildi

Linux Yapısında Hızlı BIOS Güncelleme Özelliği Keşfedildi

BIOS Güncelleme

Phoronix, Linux sürüm 5.17 için sistemin yeniden başlatılmasını gerektirmeden, bir anakartın BIOS’u gibi donanım yazılımlarını güncellemesine olanak tanıyan yeni bir açık kaynaklı Intel projesi keşfetti. “PFRUT” veya Platform Firmware Runtime and Telemetry sürücüleri özelliği, yaygın olarak kullanılan ACPI özellik setinin bir parçası olarak geliyor. Bu da gelecekte aynı çözümün Windows sistemlere gelebileceği anlamına geliyor.

PFRUT, temel olarak BIOS’u güncellemek istediğimizde kolaylıklar sunacak ve sistemin yeniden başlatma gereksinimini ortadan kaldıracak. Bu özellik, özellikle iş gücünü etkileyebilecek sunucularda çok faydalı olabilir. Yeniden başlatma gereksinimi duymayan sunucular, sistem BIOS’unu güncellerken kritik iş yüklerinin tüm zaman boyunca çalışır durumda kalmasını sağlayabilir.

Şu anda bunun sunucu alanına özel bir şey olduğu söyleniyor ve Linux işletim sistemleri için tüm tüketicilere ulaşıp ulaşmayacağı belirsiz. PFRUT ile güncelleme işlemi, doğrudan sistem BIOS’u yerine işletim sistemi aracılığıyla yapılıyor. Özelliğin desteklenmesi için bazı donanımsal gereksinimler olabilir ve bu konuda kesinleşmiş bir şey yok. Destekli bir anakarta ihtiyaç olabilir veya donanım desteği gerektirmeden PFRUT sürücüsüyle her şey mümkün olabilir.

Bu işlevin hangi platformlara geleceği tam olarak bilinmiyor. Ancak her yerde bulunan ACPI özelliklerine dayandığından dolayı tüketici bilgisayarları tarafından kullanılması mümkün.