Anasayfa Video AOC AGON AG273QXP Monitör İncelemesi

AOC AGON AG273QXP Monitör İncelemesi

AOC AGON oyuncu monitörleri serisinde Nano IPS panele sahip AG273QXP modeli, en popüler teknik özellikleri derlemiş diyebiliriz. 27 inç ekran boyutunda 2560×1440 WQHD çözünürlüğe sahip. 170 Hz tazeleme hızı ve 1 ms tepki süresi var. Peki artısı, eksisi ne? Birlikte bakalım…

AOC AGON serisinde pek çok farklı hızda, çözünürlükte ve panelde seçenek var. Ancak özellikle az sayıda modelde Nano IPS görebiliyoruz. Özellikle bu paneli çok beğenen ve daha çok model bekleyen kullanıcılar için AG273QXP incelemesi önemli.

AOC AGON AG273QXP Video İnceleme Zaman Çizelgesi

  • 00:00 – Nano IPS panelli oyuncu monitörü: AOC AG273QXP 00:37 – 27 inç, 2560×1440 piksel, 170 Hz ve 1 ms.
  • 01:35 – Nedir bu panelin büyüsü?
  • 02:50 – Renkler nasıl? Deneyim ve ölçüm sonuçları.
  • 03:30 – NVIDIA Kontrol Panel altında 8 bit ya da 10 bit ayarı yapabilirsiniz.
  • 10 Bit yüksek Hz için DP kullanmanızı tavsiye ederiz, Native 10 bit değil 8+2 bit FRC kullanılıyor.
  • 04:25 – HDR nasıl? FreeSync, FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro farkı ne?
  • Bu monitör FreeSync Premium ve VESA DisplayHDR 400.
  • 06:00 – Konsollarda 120 Hz modunda kullanabilirsiniz.
  • 06:30 – Bağlantı portları zengin ve adaptör dahili.
  • 06:50 – OSD ve yazılımsal OSD var.
  • 07:23 – USB Hub özelliği de 3.5 mm portu da var.
  • 07:45 – Arka tarafta RGB şerit de mevcut.
  • 08:10 – Stand çok ağır ve sağlam ayrıca çok ergonomik.
  • 08:50 – Stand yüksekliği altını kullanma imkanı veriyor.
  • 09:10 – 27 inç pek çok yere sığar. Makalemizde ölçüler var.
  • 09:39 – 75 mm VESA desteği var.
  • 10:00 – 3H yansıma önleyici kaplama kaliteli.
  • 10:20 – Profesyonellerin sevdiği gölgelik de var.
  • 10:50 – Gölgelik kulaklık askısını engellemiyor.
  • 11:10 – Kutudan gerekli HDMI, DP ve USB çıkıyor.
  • 11:20 – Teknik değerlere karşın algılanan durum.
  • 11:45 – Piksel yoğunluğu güzel.
  • 12:10 – Görüntü kalitesi fantastik.
  • 12:30 – Makalemizde ölü piksel konusunda genel bilgilendirme amacıyla güncelleme yapacağız.
  • 13:07 – İnceleme tarihinde 11.000 TL civarındaydı.
  • 13:52 – Özellikle IPS sevenler için uç noktaya taşınmış bir Nano IPS var karşımızda.

Bu yeni teknoloji geçtiğimiz yıl boyunca yaygınlaştı. Nano IPS panellerin oyuncu sürümleri hem IPS avantajlarına sahip, hem de çok daha hızlı renk değiştiriyorlar. Buna ek olarak Nano takısını almasını sağlayan kaplama ile çok daha yüksek renk doğruluğu sunabiliyorlar.

Çalışma prensibi IPS paneli aydınlatan LED arka ışığın üzerine uygulanan nano parçacıkların, ışığı filtrelemesi üzerine kurulu. Nano parçacıklar ışığın belirli dalgaboylarını emer ve bu sayede istenen ışık tonu panele ulaşır.

AG273QXP VESA DisplayHDR 400 sertifikasına da sahip, yani parlaklık ve karanlık arasındaki dinamik aralığı yönetme konusunda başarılı ve HDR videolar, HDR oyunlar için hazır. İlk başlarda HDR400 orta seviye diyorduk ancak günümüzde 1000 Nit ve üzeri modeller de çıktığı için artık ileri seviye daha yukarı taşındı. HDR 400, HDR deneyimi arayanlar için giriş noktası olmalı.

FreeSync Premium

Monitörde FreeSync desteği mevcut. Artık FreeSync’in de seviyeleri var, FreeSync Premium içerisinde LFC yani düşük kare hızlarında da iyi çalışma yeteneği var. Yırtılma önleme, titreşim azaltma ve SDR modunda düşük gecikme sunma var. Ancak bir üstü olan FreeSync Premium Pro bunları sadece SDR değil HDR modunda da sunabiliyor.

FreeSync monitörlerde ek bir maliyet işin içine girmiyor, bu yüzden çok popüler hale gelen teknoloji uzun süredir AMD ekran kartı şartı olmadan, NVIDIA ekran kartlı bilgisayarlarda da etkinleştirilebiliyor. NVIDIA kontol paneli altından G-Sync ayarını bu monitörde açabilirsiniz, genel olarak denediğimiz kadarıyla bu sorun olmadan yırtılma ve takılma sorunlarının önüne geçme konusunda başarılı bir şekilde çalışıyor.

Peki PC dışı kullanıcılar ne olacak? PC’ye ek ya da sadece Xbox, PlayStation bağlayacaksanız bunu yapabilirsiniz. 120 Hz tazeleme destekleyen oyunlarda bunu açmanız mümkün. Konsol uyumluluğu özellikle 1440p çıkış desteklemeyen PS5 için önemli.

Hepsini nasıl bağlayacağız derseniz de 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, bir USB 3.2 Gen 1 giriş ve iki adet çıkış portu mevcut. 3.5 mm ile kulaklığı da monitöre takarak kısa kablolu kulaklık ya da ek hoparlör kurabilirsiniz.

Ölçüler, Kullanım ve Ergonomi

Peki nerede kullanılmalı? İster masasüstünde, ister bir sehpa üstünde, 27 inç sığdırması kolay bir boyut. Evinizin ya da ofisinizin yapısına göre pek çok farklı yere koyabilirsiniz. Yükseklik ve açı ayarları da yerleşimde yardımcı oluyor. 5 Derece öne, 23 derece geriye yatıyor, sağa ve sola 33’er derece dönüyor. 110 mm yükseklik ayarı var. Ayrıca pivot moduna da alabiliyorsunuz. Bunlar bana yetmez derseniz de 75×75 mm VESA desteği var, özel monitör kolları alabilir ya da duvara monte edebilirsiniz.

Ancak ayak dahil 562.4 mm yükseklik, 613.5 mm genişlik, 267.4 mm derinlik; ayak hariç 364.3 mm yükseklik, 613.5 mm genişlik ve 61.3 mm derinlik ölçülerini hesaba katmalısınız. Monitörün standıyla net ağırlığı da 7.55 kilogram, yani pek hafif değil. Kaldırıp bir yere koyarken 27 inç olduğu için fazla zorlanmıyorsunuz ama ağırlığını da hissediyorsunuz.

İlk kurulumda kutudan çıkan HDMI, DisplayPort ve güç kablolarıyla kablo aranmadan hem PC, hem konsolu hemen takıp kullanabilirsiniz.

3H Yansıma Önleyici Kaplama

Konulduğu yerde çevre ışıklar da görüntüyü etkiliyor elbette. Bu monitörün çevre ışığı ekrana düştüğünde kıran, 3H değerinde bir yansıma önleyici kaplaması var. Bu da bana yetmez, bilgisayarımın olduğu oda aşırı ışık alıyor diyorsanız kutudan çıkan ekran kalkanını kullanabilirsiniz. Bu parçalar ekranın üstüne ve iki yanına monte edilen gölgelikler. İşe yarıyorlar mı? Evet, eskiden sadece profesyonel monitörlerde kullanılan bu aksesuarlar artık bazı oyuncu bilgisayarlarında da karşımıza çıkıyor. Parlak ortamlarda görüş kalitesini artırıyorlar.

Oyuncu monitörlerinde gözümüzün alıştığı bir estetik unsur doğal olarak kasa süslemeleri ve RGB aydınlatmalar. AOC AGON monitörün Light FX sunan bu modeli arka kısımda, diğer AOC ürünleriyle senkronize edilmek üzere tasarlanmış bir RGB ışık bölgesine de sahip. Kasa ve stand estetik olarak oldukça güzel görünüyor. Eğer bir yayıncı odası yapacaksanız ve kamera açılarından biri, monitörün arkasını kısmen de olsa gösterecekse bu RGB gayet güzel bir hava katacaktır. Güç kaynağı içeride olduğu için ek adaptör kalabalığı yok.

Oyunlarda elbette bu RGB’ye değil ekrana kilitleniyoruz. FPS, Racing, RTX, Game 1 ve Game 2 olmak üzere 5 farklı ön ayar seti var. Her biri görüntünün karşıtlık gibi bazı temel değerlerini değiştiriyor. Kendi istediğiniz görüntüyü de OSD üzerinden özel ayarlarla hazırlayabilirsiniz.

Son yıllarda oyuncu monitörlerinin biraz hile özelliklerinden olan siyah alan kontrolü seçeneği de var. Genel görüntüdeki parlak alanları aşırı parlak hale getirmeden, sadece gölge ve karanlık alanları daha parlak hale getirebiliyorsunuz. Shadow Control mücadeleci oyunlarda ya da korku oyunlarında yararlı olabiliyor.

OSD, Kullanım ve Görünüm

OSD demişken, ayarları tuşlara uzanıp da yapmaya üşenenler için AOC G-Menu uygulaması var. Bu yazılımı PC’ye kurup daha sonra fare ile ayar değiştirebilirsiniz. Ancak elbette çalışması için PC-Monitör USB bağlantısının yapılmış olması gerekiyor.

Peki deneyim nasıl? 27 inçte 596.73×335.66 mm görme alanı oldukça iyi. Piksel aralığı 0.2331 ile düzgün ve inç başına 109 piksel ile keskinlik standart oturma mesafesinde iyi. 3H parlama önleyici kaplamalar özellikle ışık dağıtmada iyi ancak metin piksel keskinliğinde bir miktar kayıp oluşturabiliyor. Bunu salt ofis ve iş monitörü olarak almak isterseniz bilmeniz gereken bir detay.

Kontrast değeri dinamik olarak 80 milyona 1, statik kontrast 1000:1. 400 Nit parlaklık ile standart monitörlerin 300 nit parlaklığına kıyasla çok daha aydınlık görünüyor. Ama esas fark Nano IPS’in karakterinde yatıyor. Bu oyuncu monitörü çok canlı, çok parlak, aydınlık ve ferah bir görüntüye sahip. Sunduğu ışığı 178/178 derece yani her açıdan aynı netlikte görebiliyorsunuz. FRC ile 8+2 Bit 10 Bit renk sunabiliyor. Renkleri gerçekten çok güzel hatta genel panel türleri arasında belki de en özel renklere sahip panel Nano IPS olabilir. Bu biraz kullanıcı zevki meselesi olduğu için hiçbir panel türüne en iyi panel diyemeyiz ama renk açısından teknik değerleri en güçlü paneller IPS türleri içinden çıkıyor.

Sonuç Değerlendirme

Sunduğu renk uzayına baktığımız zaman, yüzde 98 Adobe RGB, yüzde 94 NTSC, yüzde 133 sRGB ile bunu sayısal olarak da görebiliyoruz. Titreşimsiz, düşük mavi ışık modu da olan, üç kenarı çerçevesiz ve bakması çok zevkli bir monitör.

Sonuç itibariyle AOC AGON AG273QXP monitörün en önemli artısı Nano IPS panelin sunduğu görüntü kalitesi. Oyuncular için yüksek tazeleme hızında, ideal boyutlarda ve çözünürlükte, düz bir ekran sunulmuş. Oyunlarda Input Lag yani düşük giriş gecikmesi uygulaması başarılı, kontrolcüler çok iyi tepki veriyor. Ayrıca standı da ergonomik olarak bütün ihtiyaçları karşılıyor. Yazılımı, kutu içeriği, kullanıcı deneyimi, her noktası güzel olmuş.

Bizim incelediğimiz sürüm biraz dolaşmış, bu esnada da yıpranmış. AOC’den gelen modeldeki ölü pikseller için de bir açıklama rica ettik ki kullanıcılar ile paylaşalım. Yeni yılda resmi açıklama gelince yazımıza ekleyeceğiz ancak söz verdiğimiz üzere videomuzu 2021 yılı bitmeden yayınlıyoruz. Bu sebeple ek açıklama ve yardımcı olacak bilgilere videoda değil yazımızda yer verebileceğiz. Yukarıdaki görselde beyaz alanlar klasik IPS bulutlanması ve sorun değil, büyütüp baktığınızda ise neden bahsettiğimizi görebilirsiniz.

AOC AGON serisinde bu monitörün bir de yansıma önleyici kaplama olmayan Glossy sürümünü yapmayı düşünmeli, kenar gölgelikler ışığı kestiği için yansıma konusunu bir nebze zaten azaltacaktır. Bu tarz alternatif bir monitör her ortama uygun olmayacaktır ancak bu panelin avantajlarını daha da abartılı şekilde ön plana çıkartan bir ürün olabilir. Şahsen yine yansıma önleyicili modeli tercih ederim, zira aydınlık ortamda kullanıyorum ancak monitör pazarı gerçekten de çeşit kaldıran hatta isteyen bir pazar.

Genel olarak modelin eksisi ne diyecek olursanız Nano IPS panelli oyuncu monitörleri piyasada ucuz ya da fiyat/performans kategorisinde yarışmıyorlar. 27 inç ve 1440p kategorisinde çok fazla çeşitte ürün var. Maliyetleri diğer panellere sahip modellere göre daha yüksek. Ancak bunun karşılığını da görüntü kalitesi olarak veriyor. Bu açıdan bakacak olursak 27 inç ve 1440p ile yine doğru bir kitlesi olduğunu söyleyebiliriz.

Artılar: Renk ve görüntü kalitesi, tazeleme hızı, düşük hareket bulanıklığı konusunda kategorisinde çok başarılı, stand sağlam ve farklı, gölgelik kaliteli ve iyi tasarlanmış bir ek kutu içeriği, USB hub, adaptör içerisinde.

Eksiler: Fiziksel OSD hızlı olsa da yazılım OSD yavaş çalışıyor, daha yüksek HDR özellikleri sunabilirdi, incelediğimiz örnekte ölü piksel vardı hasar kaynaklı olabileceğini düşünüyoruz.

Sponsorlu Ürün Amazon mağaza bağlantısı: AOC AGON AG273QXP Fiyatı…