Anasayfa Video ASUS ROG Zephyrus S17 İncelemesi

ASUS ROG Zephyrus S17 İncelemesi

GX703HM-KF007-Gaming kodlu yeni ASUS ROG Zephyrus S17 özellikle ekranı, klavyesi ve kasa farkıyla dikkat çekici bir model. Artısıyla, eksisiyle bu dizüstü bilgisayar kimin için tasarlanmış birlikte yakından bakalım…

Zephyrus S17 ASUS’un 2021 sonu, 2022 başı için en güncel ve en gelişmiş bilgisayarlarından. 17.3 inç ile oldukça büyük, çok ince çerçeveli dev bir ekrana sahip. Bu ekran 4K çözünürlükte ve 120 Hz tazeleme hızına, 3 ms tepki süresine sahip. Tek başına kullanımda masaüstüne en yakın konforu sunan ergonomik özellikleri dikkat çekici.

Hızlı ve yüksek çözünürlükü ekran IPS türevi olduğu için 170/170 derece görüş açısı sunuyor. Yüksek parlaklık, renk gamı, çözünürlük ile profesyoneller için tasarlanmış bir laptop bu. Ofiste çalışırken arka ışıklardan gelebilecek parlaklığı dağıtan, ekran yansıma önleyici hafif bir kapmaya sahip yani mat. Bir de 1440p sürümü var, incelemenin sonlarında ona da biraz değineceğiz.

Zephyrus S17’de diğer Zephyrus laptoplarda olduğu gibi en ilginç özellik kasa ve yükselen klavye oluyor. Optik mekanik, klik sesiyle her tuşu çok net ve hızlı çalışan ama incecik bir klavyesi var. Bu sağlam bir menteşeyle açılı bir şekilde duruyor ve esnemeden rahat kullanılıyor.

Altındaki aralık havalandırma sağlarken yazmak ve oynamak daha rahat. Elinizi koyduğunuz laptop yüzeyi ise muhteşem bir hisse sahip. Kadife gibi yumuşak ve kaliteli bir dokunuş bu, klasik bir laptopta bulunmayan bir kalite seviyesi.  Zaten kasanın her detayı, rengi, logo yerleşimi, materyal hissiyatı en üst seviyede. 2.6 kilogram ile masaya da güzel oturuyor ama çantada taşırken de Zenbook’un 1 kilo civarındaki, ExpertBook’un 1 kg altındaki ağırlığını çok özletiyor.

Video İnceleme Zaman Çizelgesi

  • 00:00 – ASUS ROG Zephyrus S17 bilgisayarın GX703HM-KF007-Gaming kodlu sürümünü inceliyoruz.
  • 00:30 – Zephyrus kasanın soğutma ve yapı farkı nedir?
  • 01:35 – 17 inç laptopun amacı nedir?
  • 02:20 – Panel renk gamı test sonuçları.
  • 03:20 – Kart okuyucu ve SSD hız testleri.
  • 03:45 – Bağlantı portları ve ek bilgiler.
  • 05:05 – Kasa kalitesi ve dokunma hissiyatı.
  • 06:00 – Touchpad ve klavye değerlendirmesi.
  • 06:42 – Ses tekerine basılı tutunca parlaklık vb. ayarlar da yapılabiliyor.
  • 07:26 – Oyun ve yazı için optik mekanik tuşlar.
  • 08:00 – Tuş sesleri, aydınlatma ve makro desteği.
  • 08:52 – İnce çerçeveler, webcam.
  • 09:45 – Hoparlörler ve DTS desteği de başarılı.
  • 10:20 – Fan ayarları güzel, fan eğrisi ayarı da var, sessiz çalışabiliyor.
  • 10:52 – İşlemci/Ekran kartı ve soğutma.
  • 11:28 – Neden çözünürlük ve ekran kartı böyle ayarlanmış?
  • 12:00 – 3 PCIe SSD destekliyor, 2 tanesi 2280 alıyor ama biri kısa bir yuva ve 2240 takılabilir.
  • 12:45 – RAM konfigürasyonu ve yükseltme imkanları, kısıtlamaları.
  • 13:35 – Konfigürasyon değerlendirmesi.
  • 14:20 – Pro Duo mu Zephyrus mu? Sizin ihtiyacınız ne.
  • 15:10 – Oyun performansı nasıl? Oyun testlerine geçiyoruz.
  • Oyun testlerinde 1080p GPU kullanımı her zaman tam görünmüyor ancak benzer 3060’lı laptoplarla karşılaştırıp kontrol ettiğimizde FPS sonuçları birbirine çok yakın çıktı.
  • 17:00 – 100 – 130 Watt arası çalışan bir GPU var. Tam döküm makalemizde var.
  • 18:00 – Sıcaklık değerlerini değerlendiriyoruz.
  • 18:30 – Olay kasa ve ek özelliklerde.
  • 19:08 – MUX Switch yok, kim almalı, kim alternatife bakmalı?
  • 20:00 – Laptop alırken bilmeniz gerekenler ve 1440p sürümü.
  • 20:45 – Testte neler yaşadık? Kullanıcıya göre artılar ve eksiler.

Fanlar, Işıklar, Tuşlar ve Daha Fazlası…

Armory Crate altından fan modunu etkileyen performans seviyesi, klavyenin tuşlarındaki detaylı aydınlatma ayarı ve daha pek çok şey yapılabiliyor. Per Key RGB yani her tuş ayrı ayrı aydınlatmalı.

Sistem normal çalışmada fısıltı gibi sessiz, güç gerektiğinde ise normal duyulabilir tonlarda üflemeye başlıyor. Sistemin sesi demişken, 4 bass, 2 tiz hoparlörü, Dolby Atmos yazılımı, AI Mic Noise Cancelling özelliği var. Hem hoparlör kalitesi çok iyi, hem de mikrofon kaydı gürültü engelleyebiliyor.

Sesi sol üstteki tekerlekle kısabilir, basılı tutup farklı ayarlar arasında geçiş yapabilirsiniz. 720p kamera çözünürlük olarak çok yüksek olmasa da görüşmeler için uygun. Yani günümüzün bütün modern üst seviye laptop gereksinimlerini karşılıyor. Buna parmak izi okuyucu güvenlik de dahil.

Portlar ve SSD Desteği

Cihazın en güçlü yanlarından birisi içerisindeki 3 adet M.2 SSD yuvası, 1 TB 4. Nesil PCIe SSD takılı, ancak isterseniz üç tane 1 TB M.2 SSD takıp RAID 0 da yapabilirsiniz. 3 NVME yuvası cidden ayırt edici bir özellik. Kendi içerisinde gelen Samsung SSD 7000 MB/s okuma ve 5000 MB/s yazma değerlerini geride bırakıyor. Burada iki yuva 2280 ama bir yuva kısa, hafif yan ve buraya ancak 2240 sığacaktır.

Gigabit LAN, 802.11 AX Wi-Fi, Bluetooth 5.2, mükemmel bir anten dizilimi ile bağlantı özellikleri de çok zengin. Ayrıca SD UHS-II kart okuyucusu 312 MB/s değerine ulaşabilen hızlı bir okuyucu. Elimizdeki en hızlı bellek kartlarını boşaltıp hemen çekime devam etmek için rahatlıkla kullanabiliyoruz.

1 Thunderbolt 4 portu veriye ek olarak hem güç aktarımı hem görüntü aktarımı destekliypr.

1x USB 3.2 Gen 2 Type-A portu veri aktarımı için var.

1x USB 3.2 Gen 2 Type-C portu veriye ek DisplayPort çıkışı ve güç aktarımı da destekliyor.

2x USB 3.2 Gen  Type-A portu daha var. Bütün USB Type-A portları 10 Gbps yani çok hızlı.

Bunlara ek olarak 3.5 kombo ses portu da sunuyor.

Görüntü çıkışlarında klasik tam boy HDMI da sunulmuş, sürümü HDMI 2.0b.

Özetle portlar, SSD kapasitesi, ekranı ve kasasıyla bu profesyonel bir cihaz. Özellikle video kurgu, görsel çalışmalar, grafik, tasarım ve çok daha fazlası için lüks bir model.

İşlemci Faktörü

Intel özellikle bu 11800H işlemcinin oyun için ideal olduğunu belirtiyor. Gerçekten de öyle, 11. Nesil Tiger Lake işlemciler, H serisi tek çekirdek performansında muazzam. Bu sebeple iş uygulamaları için de tercih ediliyor. Çoğu eski yazılım, hatta çoğu yeni yazılım halen çekirdek sayısı artışından tam yararlanmadığı için dönüp dolaşıp son 10 yıldır tek çekirdek performansı ve IPC sonuçları bizim pratikte sistemden ne kadar memnun kaldığımızı belirleyen temel unsur olmayı sürdürüyor.

Batarya, Ekran Kartı ve Ara Değerlendirme

90 WH bataryası, 280 Watt adaptörü ile hem pilde, hem adaptörde çalışmak mümkün. 17.3 inç için bu yüksek batarya, Optimus ile birlikte verimli ofis kullanımı sunabiliyor. Ancak elbette oyunlarda şarja takılı olması tam performans için gerekli. Yoksa NVIDIA varsayılan olarak oyun süresini uzatmak için FPS’yi sabitliyor. Normal kullanımda süre 7 saati bulabiliyor, testte 4 saat 14 dakika elde etsek de test erken tamamlanmış, hata olmuştu ve daha yüzde 33 batarya duruyordu.

Sistemde olmamış denecek tek şey 4K ekrana NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB ekran kartı, bu da oyunlar için geçerli bir durum. İş bilgisayarı olarak 11800H ve RTX 3060 kombosu mükemmel bir ikili, oyunlarda da 1080p oyunculuk için 3060 günümüzün en ideal ekran kartı diyebiliriz. Ancak 4K 120 Hz çözünürlükte oyun için en zorlu AAA oyunlarlarda RTX 3080 ve üstü gerekiyor. Bu sistemde ise oyunun çözünürlüğünü 4K panelde 1080p yapmamız, süper bir performans almak istiyorsak kesinlikle gerekli. Eksisi bu ayarı yapmak, neyse ki 4K – 1080p piksel oturması hiç sırıtmıyor ve deneyim bu ekranda 1080p’de de iyi.

Artısı ne diyecek olursanız elbette başta saydığımız profesyonel kullanımlar. CUDA çekirdekleri destekli uygulamalarda performans sağlıyor, bir 3080, 3090 ayarında olmasa da 3060 ekran kartı Studio konseptine sahip ya da benzer bilgisayarlar için ideal bir GPU. Yine de bu sistemin olası en güçlü ekran kartına sahip sürümüne salt GPU bellek artışı için ihtiyaç duyan 3D tasarımcılar olacaktır.

Sonuç değerlendirmede ASUS’un bu sistemi Türkiye’de daha hesaplı RTX 3060 sürünüyle satması mantıklı. Yurtdışında standart konfigürasyon RTX 3070 olsa da hem GPU kıtlığı, hem maliyet farkları sebebiyle ülkemizde ve pek çok ülkede RTX destekli en temel ama küçümsenmeyecek bir GPU olan 3060’ın kullanılması mantıklı.

RAM Kapasitesi ve Yükseltme

Sistemin ve benzer sistemlerin 16 GB DDR4 belleği gömülü geliyor bu yüzden 64 GB’a çıkamıyoruz. Sadece tek slot RAM yuvası boşta ve 32 GB takarak 48 GB toplam RAM elde etmemiz mümkün. Oysa 3 SSD yuvası ve RAID desteği bile var.

Portları, ek bağlantı seçenekleri çok iyi. Performans ve soğutma olarak da harika çalışıyor. ASUS bu kasada da işlemci ve ekran kartının Watt’larını güzel ayarlamış. 8 Çekirdek ve 16 Thread işlemciyi de yüksek Watt ve yüksek Turbo frekanslarda rahatlıkla soğutup çalıştırabiliyor.

Ancak Intel yerine Mediatek WiFi yongası görünce bir an maliyetten burada mı kıstılar diye bir düşündük. Sonrasında ise performans olarak isteneni fazlasıyla verdiğini ve sürücülerin sorunsuz çalıştığını görünce bu düşünce unutuldu diyebiliriz.

Sistemin Eksileri

Sistemin bize yaşattığı tek sorun teste gelen modelin işletim sistemi kurulu değildi. Kurmak için USB belleğimizi takınca SSD’yi göremedik.

Bunun çözümünün neyse ki videosunu daha önce hazırlamıştık, güncel sürücüyü USB bellekle sisteme verince problem çözüldü. Yine MyASUS altında fan ayarlarını bulmayı beklerken ROG Armoury yazılımını da kurmamız gerekti, Ultrabook’larda her ayar tek uygulamada, burada ise Armoury altında.

Bu uygulamanın son sürümü bütün sorunları çözse de inceleme başında kurduğumuz sürümde hata vardı ve sistem dilini İngilizce yapmadan açılmıyordu. Dediğimiz gibi 2021 Aralık son yaması bu problemi de çözdü. Bu ikisi haricinde de bir sorun çıkmadı, arayıp bulamadığımız tek özellik olarak Optimus olmadan çalışma seçeneği sunan MUX Switch kaldı. Maliyeti artırıyor ve bu cihazda ne yazık ki yok.

Çevresinden dolaşmak için doğrudan 3060’a bağlı olan Type-C DisplayPort çıkışından bir monitöre bağlamanız mümkün, oyun performansınız artacaktır.

Oyun Performans Testleri

Oyun performans testlerine geçelim, hepsi dahili ekranda yapıldı ve kayıtları NVIDIA GeForce Experience ile oyun içerisinde kaydedildi. Sistem güce takılı, performans modu Turbo’daydı. ASUS’un bu sistemde Turbo performansı açıldığında fanlar devamlı sonda çalışmıyor, yine otomatik bir fan eğrisi dengede. İşin güzel yanı isterseniz kendi fan eğrinizi de belirli kısıtlamalar dahilinde oluşturabiliyorsunuz; 100 derecede devri çok düşüremezsin diyor sistem ama neyse ki hiç 100 dereceye çıkmıyor. Biz Turbo modda standart eğriyi kullandık ve değiştirmedik, oyunlarda fan sesi yükselse de kabul edilebilir düzeylerdeydi.

Oyun Adı Çözünürlük ve Ayar FPS GPU Sıcaklığı CPU Sıcaklığı
CS:GO 1920×1080

Yüksek

Min. 111

Ort. 203

Maks. 372

%1 89

%0.1 9

69 74
Deep Rock Galactic 1920×1080

Ultra

Min. 101

Ort. 155

Maks. 195

%1 62

%0.1 10

75 72
GTA 5 1920×1080

Very High

Min. 60

Ort. 84

Maks. 107

%1 57

%0.1 43

65 74
GTA 5 3840×2160

Very High

Min. 31

Ort. 37

Maks. 42

%1 25

%0.1 23

72 74
Mount&Blade 2 Bannerlord 1920×1080

Very High
DLSS Kapalı

Min. 41

Ort. 62

Maks. 124

%1 39

%0.1 27

72 74
Mount&Blade 2 Bannerlord 1920×1080

Very Low

Min. 106

Ort. 147

Maks. 167

%1 87

%0.1 8

68 78
PUBG 1920×1080

Ultra

Min. 54

Ort. 89

Maks. 112

%1 45

%0.1 30

74 80
Red Dead Redemption 2 1920×1080

Ultra

Min. 57

Ort. 64

Maks. 72

%1 48

%0.1 24

77 75
Total War Three Kingdoms 1920×1080

Aşırı

Min. 56

Ort. 64

Maks. 78

%1 44

%0.1 38

76 83
Total War Three Kingdoms 1920×1080

Düşük

Min. 95

Ort. 132

Maks. 184

%1 67

%0.1 59

71 72
World of Tanks Encore 1920×1080

Ultra

Min. 125

Ort. 179

Maks. 258

%1 116

%0.1 83

78 80

 

Oyun performans sonuçlarına baktığımızda RTX 3060 laptop için gayet güzel sonuçlar görüyoruz. RDR2 gibi CPU’dan ziyade GPU’ya yüklenen oyunlarda Dynamic Boost gücü ekran kartına kaydırarak FPS’yi güzel dengeliyor. Yani 1080p oyunlarda 60 FPS altını hiç görmüyoruz, sıcaklıklar 80’in üzerine neredeyse hiç çıkmıyor.

Sistem Kimin için? Sonuç Değerlendirme

Bu sistemi kim almamalı? E-Spor turnuvalarına katılanlar, ileri derecede rekabetçi oyuncular. Onlar için 1080p ve 300 Hz seçenekler var, ayrıca MUX Switch de önemli. Burada 4K ekranda oyunu 1080p yapınca sorunu çözüyoruz, 120 Hz de alıyoruz ama her oyun mükemmel değil ve 4K masaüstü çözünürlüğü seçip oyunu 1080p yapınca oyun menüleri 4K’da kilitli, oyunun çözünürlüğü 1080p gibi saçma durumlar olabiliyor. Aslında Zephyrus S17’nin bir de 2560×1440 piksel çözünürlükte sürümü var. 4K sürüm iş ağırlıklı bakanlara, 1440p sürüm ise oyun ağırlıklı bakanlara daha uygun. Bu ekranda oyun ikinci planda, en azından sistemde 3060 yerine 3080 ya da daha da abartı bir GPU olmadan böyle.

Sistemin 16 GB RAM’inin lehimli olması sistemin dengeli yükseltme miktarını 32 GB yapıyor, 48 GB gibi asimetrik RAM modüllü yükseltmeler RAM odaklı uygulamalarda maksimum bellek performansına erişmeyi zorlaştırıyor. 64 GB RAM ihtiyacınız olacaksa lehimsiz modellere bakmalısınız.

Sistemdeki Webcam de halen 720p, mevcut koşullarda biraz bileşen sıkıntısı olduğu için 1080p ve ötesine geçemediklerini tahmin ediyoruz. Yine de bu sistemin büyük ekranı görüşmeler için mükemmel yükseklikte, keşke ortalama değil süper bir kamerası olsaydı.

Bu sisteme en iyi alternatif ZenBook Pro Duo modelleri, bu kasanın ön kısmı elleri daha iyi dinlendirse de, Pro Duo’da ek dokunmatik ve kalem destekli ikinci ekran, tasarımcılar için bir avantaj sunuyor.

Peki bu sistemi kim almalı? Tasarımcılar, mühendisler, uyumluluk problemi olmadan akla gelebilecek bütün Windows uygulamalarını yüksek performansta çalıştırmak isteyen herkes diyebiliriz. 17.3 inç ile masanıza parkedip ana bilgisayarınız olarak her şeyi yapabilirsiniz. Süper hızlı SSD, bağlantı portları, ek ekranlar, enfes bir klavye, konumu hariç hız olarak mükemmel bir kart okuyucu ile veri almak, vermek, işleri aktarmak çok hızlı. Çoğu laptopun aksine çoklu hoparlör kurulumu hem bass, hem orta ton, hem tiz verebiliyor. Yani normalde gözden kaçan pek çok detaya ASUS yüklenmiş ve başarılı olmuş.

4K 120 Hz güzel renklere sahip ekranından, optik mekanik incecik tuşlarına, kasasının duruşu, dokunma hissiyatı ve bağlantıların zenginliğiyle bu muhteşem bir sistem. Severek alınacak ve çok severek kullanılacak enfes bir bilgisayar. Farklı sürümlerini artısıyla ve eksisiyle incelemeye devam edeceğiz ancak Zephyrus kasalar, her sürümde gelen ufak geliştirmeler ile yoluna başarılı bir şekilde devam ediyor.