Anasayfa Haber Germanyum Tabanlı Uyarlanabilir Transistör Geliştirildi

Germanyum Tabanlı Uyarlanabilir Transistör Geliştirildi

Viyana Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, çalışma süresi boyunca daha fazla esneklik sağlamak için tasarlanmış uyarlanabilir bir transistör geliştirdiler. Devrim niteliğindeki yeni transistör çözümü, germanyum elementi kullanılarak üretildi.

SciTechDaily‘nin söylediği gibi bir transistör, kontrol elektroduna elektrik voltajı uygulanıp uygulanmadığına bağlı olarak akımın akışına izin veren veya akışını engelleyen küçük bir elektronik bileşen. Bu yapı basit mantıksal devrelerin oluşturulmasına izin verirken, milyarlarca transistör tek bir alanda bir araya geldiğinde günümüzde kullandığımız çipler oluşuyor.

Standart tek elektrotlu transistörlerde serbest hareket eden elektronlar negatif yük taşıyor ve elektrondan yoksun bireysel atomlar pozitif olarak yükleniyor. Araştırmacıların prototipi ise biraz farklı çalışıyor.

Normal kontrol kapısına (kırmızı) ek olarak bir program kapısı da (mavi) mevcut. Projede çalışan araştırmacılardan biri olan Dr. Masiar Sistani projeyle ilgili şu sözleri söylüyor:

İki elektrotu son derece temiz, yüksek kaliteli arayüzler aracılığıyla, germanyumdan yapılmış son derece ince bir tel ile birbirine bağlıyoruz. Germanyum segmentinin üzerine, geleneksel transistörlerde bulunanlara benzer bir kapı elektrotu yerleştiriyoruz. Belirleyici olan, transistörümüzün germanyum ve metal arasındaki arayüzlere yerleştirilen başka bir kontrol elektroduna sahip olmasıdır. Transistörün işlevini dinamik olarak programlayabilir.

Araştırmacı ayrıca germanyumun sahip olduğu bazı özelliklerinden dolayı seçildiğini açıkladı.

Voltaj uyguladığınızda beklediğiniz gibi akım akışı başlangıçta artar. Ancak belirli bir eşikten sonra akım akışı tekrar azalır. Buna negatif diferansiyel direnç denir. Kontrol elektrodu yardımıyla bu eşiğin hangi voltajda olduğunu modüle edebiliyoruz.

Ekibin diğer bir üyesi olan Profesör Walter Weber, daha önce 160 transistör gerektiren aritmetik bir işlemin yeni tasarım sayesinde artık sadece 24 transistörle mümkün olduğunu söyledi. Böylelikle yeni transistörler verimlilik ve ölçeklendirme konusunda başarılı olabilir.

Sonuç olarak, uyarlanabilir transistörlerle CPU’lardaki transistör sayısının %85’e kadar azaltılabileceği söyleniyor.