Anasayfa Haber Linux’ta 12. Nesil Performansı Artıyor: Thread Director Desteği

Linux’ta 12. Nesil Performansı Artıyor: Thread Director Desteği

i9-13900K vs i9-12900K

Intel, performans ve verimlilik çekirdeklerinin kullanımını optimize ederek hibrit Alder Lake işlemcilerinin performansını artırmayı vaat ederken Linux sürücüleri için yeni bir yama dizisi yayınladı. Şirketin yeni Thread Director teknolojisinden daha önce detaylıca bahsetmiştik ve tüm detaylarını burada görebilirsiniz.

12. Nesil Core ‘Alder Lake’ işlemcilerin Linux’tan ziyade Windows altında daha iyi performans gösterdiğinden bahsetmiştik. Windows 11’den farklı olarak Linux, iki farklı çekirdek türünün düzgün bir şekilde kullanılmasını sağlayan, Gelişmiş Donanım Geri Bildirim Arayüzü’ne (HFI) dayalı Thread Director teknolojisi için uygun desteğe sahip değildi.

Phoronix‘e göre şu anda Linux çekirdeği, ürün yazılımının sunduğu bilgilere dayanan ITMT/Turbo Boost Max 3.0 sürücüsünü kullanarak performans veya verimlilik çekirdeklerinin ne zaman kullanılacağına karar veriyor. Bu yeni mimari için yetersiz kalıyor ve işletim sistemi çoğu durumda hızlı performans çekirdeklerini tercih etmek zorunda kalıyor.

Buna karşılık HFI (Hardware Feedback Interface), 0 – 255 aralığındaki her bir CPU çekirdeğinin sayısal performansını ve verimlilik özelliklerini gerçek zamanlı olarak işletim sistemine iletebiliyor. Intel bunu şöyle açıklıyor:

Intel Donanım Geri Bildirim Arayüzü (HFI), sistemdeki her bir CPU’nun performansı ve enerji verimliliği hakkında bilgi sağlar. Donanım ve işletim sistemi arasında paylaşılan bir tablo kullanılmakta. Tablonun içeriği, sistemin çalışma koşullarındaki değişikliklerin (örneğin, bir termal sınıra ulaşma) veya dış faktörlerin etkisinin (örneğin, termal tasarım gücündeki değişiklikler) bir sonucu olarak güncellenebilir.

HFI’nin sağladığı bilgiler, sistemdeki diğer CPU’lara göre sayısal, birimsiz yetenekler olarak belirtilir. Bu yetenekler, daha yüksek sayıların daha yüksek yetenekleri temsil ettiği bir [0-255] aralığına sahip. Enerji verimliliği ve performansı ayrı yeteneklerde raporlanır. Bir CPU’nun performans veya enerji yetenekleri verimliliği 0 ise, donanım sırasıyla performans, enerji verimliliği veya termal nedenlerle bu CPU üzerinde herhangi bir görev planlamamanızı öneriyor.

Çekirdek veya kullanıcı alanı, görev yerleşimini değiştirmek ve/veya güç sınırlarını ayarlamak için HFI’den gelen bilgileri kullanabilir. Bu yama dizisi kullanıcı alanına odaklanıyor. Termal bildirim çerçevesi CPU kapasitesi güncellemelerini iletmek için genişletildi. Böylece bir kullanıcı alanı arka plan programı, iş yüklerini, yetenekleri sıfır olan belirli CPU’lara ve/veya çevrimdışı CPU’lara bağlayabilir.

HFI güncellemelerinin sıklığı her işlemcinin modeline özel. Bazı sistemlerde açılışta yalnızca tek bir HFI güncellemesi bulunuyor. Diğer sistemlerde her on milisaniyede bir güncelleme olabilir.

Yeni yamalar hala test ediliyor ve yaklaşmakta olan Linux 5.17 tarafından kullanılma ihtimali var.