Anasayfa Haber ABD Yaptırımındaki Huawei ve SMIC, Çip Fabrikası Kuruyor

ABD Yaptırımındaki Huawei ve SMIC, Çip Fabrikası Kuruyor

Huawei’nin Çin’de kendi ihtiyaçlarına özel bir yarı iletken üretim tesisi inşa etmek için SMIC ile birlikte çalıştığı bildiriliyor. Çinli dev böylelikle önemli çip teknolojilerine erişimini ciddi şekilde sınırlayan ABD yaptırımlarının etkisinden kaçınmaya çalışacak.

Huawei Central ve UDN tarafından hazırlanan raporlara göre, şirket fabrikaya 10 milyar dolar kadar harcama yapmayı planlıyor. Yeni fabrikanın Shenzhen yakınlarında inşa edilmesi bekleniyor ve muhtemelen SMIC tarafından geliştirilen yarı iletken teknolojilerinin kullanıldığı HiSilicon çipler üretilecek.

10 milyar dolarlık yatırımı baz alarak, bunun oldukça gelişmiş bir 300 mm wafer tesisi olabileceği belirtilmiş. Fabrika için planlanan işlem teknolojileriyle ilgili güvenilir bir bilgi yok lakin en kötü ihtimalle 28nm plakalar üretilecektir. Huawei ayrıca 14nm FinFET teknolojisiyle ilgileniyor olmalı.

Şu anda SMIC’in en gelişmiş üretim süreci, 7nm benzeri bir teknik olduğuna inanılan N+1 adını taşıyor. Bu arada SMIC 14nm nodunda yüksek hacimli üretim yapabiliyor. HiSilicon, TSMC’nin N5 serisi teknolojileri için modern çipler tasarlayabiliyor. Ancak aynı zamanda eski süreçler için çok sayıda SoC çözümüne sahipler.

Huawei’nin kendi fabrikasını ve gelişmiş ekipmanlarını kurma planları hakkında söylentiler bir süredir ortalıkta dolaşıyordu. İki farklı kaynaktan gelen bilgiler ise oldukça güvenilir görünüyor. Huawei ve SMIC için yeni bir fabrika inşa etmek doğası gereği zor olacak. SMIC bile fabrikaları için ihtiyaç duyduğu tüm ekipmanı elde etmekte birçok zorluk yaşıyor. Ancak yine de bu ABD’ye olan bağımlılığı azaltmak için çok önemli bir hamle.