Anasayfa Haber CentOS Linux 8 Desteği Sona Erdi

CentOS Linux 8 Desteği Sona Erdi

CentOS Linux 8

31 Aralık 2021 itibarıyla CentOS Linux 8 işletim sistemine verilen destek sona erdi. Yani bu, işletim sisteminin artık yazılım ve güvenlik güncellemelerini almayacağı ve bu işletim sistemini kullanmaya devam etmeniz durumunda, sisteminizin zamanla saldırılara karşı savunmasız hale gelebileceği anlamına geliyor.

CentOS Linux, ticari Red Hat Enterprise Linux işletim sisteminin kaynakları kullanılarak oluşturulmuş ve bunlarla uyumlu bir GNU/Linux dağıtımı. CentOS Linux 8 sürümü, yalnızca iki yıl önce, 24 Eylül 2019’da kullanıma sunuldu ve aslında bu işletim sistemine 2029 yılına kadar, yani 10 yıl boyunca destek verilmesi gerekiyordu.

Ancak Red Hat, 8 Aralık 2020’de CentOS 8 serisine son vereceğini ve geliştirmelerini CentOS Stream adlı yeni bir geliştirme platformuna odaklayacağını duyurdu. Red Hat’in belirttiğine ve 9to5Linux’un aktardığına göre, CentOS Stream, CentOS Linux 8’e veya desteklenen herhangi bir diğer CentOS Linux serisine bir alternatif değil. Bu nedenle Rocky Linux veya AlmaLinux OS gibi alternatif bir özgür işletim sistemine geçme zamanı geldi.

Hem Rocky Linux hem de AlmaLinux OS, CentOS 8’e açık kaynaklı, kurumsal kullanıma hazır ve sunucu odaklı harika alternatifler. Ancak makineleriniz için hangisinin en iyisi olduğuna karar vermeden önce, önemli dosyalarınızın yedeklerini aldığınızdan emin olmanızı öneririz.

CentOS 8’den Rocky Linux’a geçiş yapmak için buradaki sayfada Rocky Linux geliştirme ekibi tarafından sağlanan geçiş talimatlarını takip ederek migrate2rocky adlı ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. CentOS 8’den AlmaLinux OS’ye geçiş yapmak için ise almalinux-deploy adlı ücretsiz aracı kullanabilirsiniz. Her iki dağıtım da CentOS 8 işletim sistemi serisinde bulunmayan diğer birçok ekstra özelliğin yanı sıra, tam CentOS 8 desteği sunuyor.