Anasayfa Haber Linux Mint 20.3 Çıktı

Linux Mint 20.3 Çıktı

Linux Mint 20.3

Bir süredir beta testinde olan Linux Mint 20.3 sonunda indirilebilir hale geldi. Mint 20.3 Ubuntu 20.04.5 LTS’ye dayanıyor ve aynı Linux v5.4 çekirdek sürümüne sahip. Bu nedenle Nisan 2025 tarihine kadar kritik yazılım güncellemelerini almaya devam edecek. Hepsi Windows benzeri bir arayüze ve GTK tabanlı uygulamalara sahip olan Cinnamon, MATE veya XFCE masaüstü ortamları arasında seçim yapma şansına da sahipsiniz.

Mint 20.3’teki tüm sürümlerdeki ana gelişme, daha parlak gri tonlarına, daha büyük başlık çubuklarına/pencere kontrollerine ve yuvarlak pencere köşelerine sahip yeni “Mint-Y” teması. Pencere düğmeleri önceden kesinlikle oldukça küçüktü. Bu nedenle standart Gnome Shell masaüstü ortamıyla karşılaştırmalar yapsa bile bu hoş bir değişiklik. Yeni görünümü beğenmediyseniz, eski temaya ‘mint-themes-legacy’ paketi yüklenerek erişmek de mümkün. Celluloid ve resim görüntüleyici gibi bazı uygulamalar da artık varsayılan olarak karanlık bir tema kullanıyor.

Cinnamon masaüstünün bu sürümünde, takvim uygulamasında çoklu hesap/kaynak desteği, ‘Çalıştır’ iletişim kutusu için yeni stil ve Nemo dosya yöneticisinde iyileştirmeler gibi birkaç yararlı ince ayar mevcut. Ayrıca, bir tür e-okuyucu uygulaması gibi kaydedilen okuma ilerlemesiyle en son belgelere hızlı erişim sağlayan yeni bir Kitaplık uygulaması (Thingy) da yer alıyor.

Linux Mint, yeni güncelleme hakkında henüz tam bir blog yazısı yayınlamadı ve ana indirme sayfası hala 20.2 sürümüne işaret ediyor ancak 20.3 için kullanılabilen ISO görüntüleri halihazırda indirilebilir durumda.