Anasayfa Haber AMD: “300 Serisi Anakartlara Ryzen 5000 Desteği için Çalışıyoruz”

AMD: “300 Serisi Anakartlara Ryzen 5000 Desteği için Çalışıyoruz”

Ryzen 9 5900X A320 Anakart

Ryzen 5000 serisi işlemciler yaklaşık bir yıl önce piyasaya çıkmıştı ve anakart desteğinden geçtiğimiz aylarda birçok kez bahsetmiştik. Aradan geçen uzun zamanın ardından AMD, 300 serisi yonga setlerinde kullanıma izin vermek için bazı seçenekler aradığını açıkladı. Müşteri Kanalı Kurumsal Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü David McAfee doğrudan şu sözleri söyledi:

Kesinlikle üzerinde çalıştığımız bir şey. Bunun topluluk için yapılacak iyi bir şey olacağını hep düşündük ve biz de bunun nasıl gerçekleşeceğini bulmaya çalışıyoruz.

Aslında MSI, ASUS ve Gigabyte gibi birkaç anakart üreticisi, beklenmedik bir şekilde 300 serisindeki A320 yonga setlerine Ryzen 5000 desteği eklediğini açıklamıştı. Ancak iddiaya göre daha üst düzey X370 ve B350 anakartlarda aynı destek sunulmadı ve bu durum tepki topladı.

Bildiğiniz gibi AM4 bu zamana kadarki en uzun ömürlü masaüstü soketi oldu. Ancak birçok AMD anakartında 16MB SPI ROM kapasite sınırlaması bulunuyor ve işleri zorlaştırıyor. Bu küçük yongalar, BIOS’u ve yonga desteğini etkinleştiren ilgili verileri depoluyor. Bazı durumlarda anakart üreticileri desteklenen çiplerin sayısını artırmak için BIOS arabirimlerinin özelliklerini kaldırmayı ve BIOS arayüzünü değiştirmeyi tercih etmişti. Görünüşe tek sorun bu değil:

Ürünler üzerindeki desteği sürdürmek için çok fazla karmaşıklık ortaya çıktı. ODM’ye sistem BIOS’una dönüştürecekleri bir AGESA paketi sağlıyoruz. Ve bu AGESA’dan hangi ürünlerin desteklendiğini seçme imkanına sahipler. Elbette bu, kendi dahili AMD mühendislik doğrulama matrisimize bağlı. Bu birinci adımdı. 16 MB SPI ROM’a neyin sığacağı ve hangi ürün serilerinin destekleneceği konusunda bazı zor seçimler yapmak zorunda kaldık.

Özetle AMD bu konuyu unutmuş değil ve durum açıkladığımız gibi. Bununla birlikte, şirketin bu konuya açık bir şekilde odaklanması göz önüne alındığında, gelecekte resmi bir desteğin sunulabileceğini söylemek mümkün.