Anasayfa Haber Intel 13. Nesil ile Önbellek Miktarı Önemli Ölçüde Artabilir

Intel 13. Nesil ile Önbellek Miktarı Önemli Ölçüde Artabilir

i7-12700F

CES 2022 etkinliğinde ilk kez karşımıza çıkan AMD Ryzen 7 5800X3D işlemci, mevcut Zen 3 mimarisiyle birlikte yeni 3D V-Cache teknolojisini bir araya getirecek. Bu teknoloji kısa süre önce EPYC Milan-X işlemcide test edilmişti ve düşük gecikmelerle birlikte başarılı sonuçlar vermişti. AMD ise bu 3D önbellek yığınlama teknolojisiyle 12. Nesil Alder Lake işlemcileri geride bırakmayı hedefliyor.

Mavi takım bunu fark etmiş olacak ki kalıp içi önbellek boyutlarında büyük bir artış planlıyor. Daha önce birçok kez bahsettiğimiz Intel 13. Nesil Raptor Lake işlemciler, mevcut Alder Lake’in yerini alacak ve 2022 yılının sonlarına doğru çıkış yapmasını bekliyoruz.

Intel, yeni söylentilere göre Raptor Lake-S için “toplamda 68 MB” önbellek kullanacak. Bu işlemciler sekiz performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeği (her kümede dört çekirdek) kümesine sahip olacak. Mevcut nesilde her bir Golden Cove performans çekirdeği 1.25 MB L2 önbellek kullanıyordu. Raptor Lake ile her çekirdeğe 2 MB önbellek ayrılacak.

Aynı zamanda tek bir “Gracemont” verimlilik çekirdeği kümesinde dört CPU çekirdeği bir L2 önbelleği paylaşıyor. Alder Lake ile küme başına 2 MB önbellek kullanılıyordu, ancak Raptor Lake ile bu miktar 4 MB ile iki katına çıkacak.

Paylaşılan L3 önbellek ise 30 MB’dan 36 MB’a kadar ulaşacak. Nihayetinde ise L2 + L3 önbellek toplamının 68 MB gibi kapasitelere ulaştığını görebiliriz. Sonuç olarak rekabet yine son tüketiciye yarıyor ve iki çip üreticisi arasındaki kıyasıya rekabet devam ediyor.