Anasayfa Haber VPNLab.Net Europol Tarafından Kapatıldı

VPNLab.Net Europol Tarafından Kapatıldı

vpnlab

Siber suçluların sıklıkla kullandığı anonim VPN servislerinden VPNLab.Net, Europol tarafından kapatıldı.

Europol öncülüğünde başta Almanya, Hollanda, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve Macaristan olmak üzere birçok lokasyonda yer alan sunuculara siber suçlulara anonimlik sağlandığı gerekçesiyle el konuldu.

Yapılan açıklamada VPNLab’ın siber suçlulara yetkililer tarafından yakalanma korkusu olmadan hedeflere saldırılar düzenleyebilmelerine imkanı tanıdığını ve suçlular arasında oldukça popüler hale geldiği belirtildi. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin bu VPN hizmetiyle ilgili dikkatini çeken bir başka şey ise, ağın operatörlerin karanlık ağdaki illegal ortamlarda reklamlarını yapmaları oldu. Ukrayna Siber Polisi’nin açıkladığı verilere göre 150’den fazla düzenlenen fidye yazılımı saldırısında bu VPN kullanıldı ve sadece bu nedenle bile endüstriye 60 milyon Euro kadar zarara neden oldu.

2008’de kurulan VPNLab, müşterilerine yılda 60 dolar gibi gayet ucuz bir fiyata 2048-bit şifreleme ve dünyanın dört bir yanında bulunan sunuculara bağlanarak anonimliğini koruma imkanı sunuyordu. Şu anda aktif olarak ilgili hizmetin web sitesine girildiğinde Europol’ün ele geçirme yazısıyla karşılaşılıyor.

Europol tarafından el konulan VPNLab hizmetine ait fiyatlar.

Bu geçen seneden beri Safe-Inet ve DoubleVPN’den sonra kapatılan üçüncü no-log anonim VPN servisi. Buradan anlıyoruz ki gerçekten herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmayanlar sektörde var olamıyor ve kolluk kuvvetleri operasyonlarıyla durduruluyor. Siber alemde anonim olma veya yakalanmama diye bir şey yok, sadece bu kadar araştırılmaya değer misiniz orası önemli.

El konulan sunucular ne zamandır Europol’ün elindedir bilinmez fakat bu operasyon aynı VPN altyapısını kullanan birçok siber suçlunun yakalanmasına vesile olacak gibi gözüküyor.