Anasayfa Haber AMD’nin Zen 4 Hazırlığı: Linux’ta Farklı Çekirdeklere Destek

AMD’nin Zen 4 Hazırlığı: Linux’ta Farklı Çekirdeklere Destek

AMD Epyc Rome

AMD yeni Zen 4 mimarisini hazırlamaya devam ederken sızıntılar artmaya devam ediyor.  Phoronix ise şirketin Zen 4 ve Zen 4C çekirdekleri için sıcaklık sensörü sürücü desteği eklediğini bildirdi.

İki çekirdek aynı mikro mimariyi paylaşsa da farklı ve sırasıyla 96 çekirdekli Genoa ve 128 çekirdekli Bergamo işlemcilerine güç sağlayacak. Bu nedenle ayrı sürücüleri görmek şaşırtıcı değil. CPU’lar ayrıca AMD Family 19h Models 10h-1Fh ve A0h-AFh olarak işaretlendi.

Daha ilgi çekici bir yenilik daha var. Farklı SMCA türleri ve dolayısıyla çekirdekler kullanabilecek gelecekteki bazı AMD platformlarının mimarisi: Scalable Machine Check Architecture (Ölçeklenebilir Makine Kontrol Mimarisi*SMCA). AMD mühendisi Yazen Ghannam şunları söyledi:

Geleceğin AMD sistemleri, mantıksal CPU’lar arasında farklı banka tipi düzenlerine sahip olacak. Yani sistem çapında tek bir önbellek düzenine sahip olmak doğru olmayacak. Yama 1, gelecekteki AMD sistemlerinde kullanılacak yeni banka türleri ve hata açıklamaları eklemekte. Yama 2, SMCA banka bilgilerinin nasıl önbelleğe alınacağını ayarlıyor.

Şimdiye kadar AMD, farklı çekirdek türlerini kullanan tek bir hibrit işlemci duyurmadı. Kırmızı takım ‘Zen 4c’ adında yeni bir Zen 4 çekirdeği yarattığından bahsetmişti ve bu çekirdekler bulut tabanlı uygulamalarda yerel iş yükleri için tasarlandı. Şirket belki Zen 4 ve Zen4C çekirdekleriyle birlikte bu yaklaşımı ilk kez benimseyebilir.

Her durumda, hem yeni sıcaklık sensörü sürücüleri hem de SMCA uygulaması, AMD’nin Zen 4 serisi çekirdekleri için hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü gösteriyor.