Anasayfa Haber Intel, 20 Milyar Dolarlık Dev Çip Üretim Tesisi Kuruyor

Intel, 20 Milyar Dolarlık Dev Çip Üretim Tesisi Kuruyor

Intel, gezegendeki en büyük silikon üretim tesisi olacağını söylediği 20 milyar dolarlık bir projenin ilk adımlarını attı. Columbus, Ohio’da kurulacak olan yarı iletken tesisi için 20 milyar dolara yakın yatırım yapılacak. Ayrıca sahadaki inşaatın bu yıl başlayacağı ve tesisin 2025 yılına kadar faaliyete geçeceği söyleniyor.

Intel’in IDM 2.0 stratejisinin bir parçası olan Columbus sitesi, başlangıçta 1.000 dönümlük arsa üzerinde iki yonga fabrikasından oluşacak ve doğrudan 3.000 kişiyi istihdam edecek. New York Times, bu tesisin inşaat sektörünün yanı sıra yakındaki işletmeler için de ek istihdam yaratacağını yazdı.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, Time‘a verdiği demeçte, “Beklentimiz buranın gezegendeki en büyük silikon üretim yeri haline gelmesi. Silikon Vadisi’nin kurulmasına yardım ettik, şimdi Silicon Heartland’i yapacağız.” dedi.

Şirketin CEO’su, Çin’den gelen artan saldırganlık karşısında Tayvan çip üretimine (özellikle TSMC) çok fazla güvenilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Pat Gelsinger ayrıca ABD hükümetinin yarı iletken finansmanı için ayırdığı 52 milyar doları yalnızca yerli şirketlere harcamasını istedi.

Intel, 2022’de çip üretimine 25 milyar ile 28 milyar dolar arasında harcama yapmayı planlıyor. Teknoloji devi Eylül ayında Arizona’da iki gelişmiş çip fabrikasının temellerini atmıştı. Ayrıca Malezya’daki yeni bir üretim tesisine 7 milyar dolarlık yatırım yaptı. New Mexico operasyonlarına 3.5 milyar dolar ayrılacak ve İrlanda’daki 7 milyar dolarlık Fab 34 üretim tesisi ilk ekipmanına geçen hafta kavuştu.

Yakın zamanda rekor kâr bildiren TSMC ise 2022 yılında kapasite yükseltmek için 44 milyar dolar harcamayı planlıyor. Tayvanlı şirketin 5nm ve 7nm sınıfı yarı iletken üretiminde fiyat artışına gideceği söyleniyordu. Bu da CPU ve GPU fiyatlarını doğrudan olumsuz etkileyecek.