Anasayfa Haber Kadın Aktivistler, Pegasus Saldırıları Yüzünden Tepkili

Kadın Aktivistler, Pegasus Saldırıları Yüzünden Tepkili

pegasus zararlısı kadın aktivistler

Front Line Defenders ve AccessNow tarafından yapılan son araştırmaya göre Pegasus zararlısı nedeniyle kadın aktivistler oldukça endişeli. Ortadoğu’daki birçok insan hakları savunucusu, özel hayatlarının kendilerine karşı kullanılmasından çekiniyor.

Kadın aktivistlerden Ebtisam al-Saegh, AccessNow ve Front Line Defenders’a yaptığı bir konuşmada, peçesini çıkarabildiği ve dini anlamda ibadetlerini rahatça yerine getirebildiği tek mekan olan evinde bile artık rahat etmediğini söyledi. Hayatını eskisi gibi normal yaşayamadığından, evinin mahrem bir yer olmaktan çıktığını belirten ve telefonu tam 8 kez Pegasus saldırısına maruz kalan al-Saegh ne yazık ki yalnız değil. Bahreyn’in muhaliflere oldukça fazla baskı uyguladığı biliniyor.

Bir diğer Ürdünlü kadın aktivist Hala Ahed Deeb de mağdurlardan. Araştırmacıların aktivistlere ait cihazlarda yaptıkları incelemelere göre Deeb’in telefonu da Mart 2021’den bu yana sürekli saldırıya uğradı. Deeb, bu siber saldırının kendisine karşı nasıl kullanılacağı hakkında endişe içerisinde olduğunu söyledi. Telefonumdaki bilgiler başkalarını tehdit için mi kullanılacak, fotoğraflarım veya bilgilerim mi her yerde yayınlanacak bunu merak ediyorum dedi.

AccessNow Ortadoğu Politika Şefi Marwa Fatafta ise gözetlemenin bir şiddet eylemi olduğunu ve korkutma gibi taciz ila karakter suikastına dayanan yöntemlerin, kadının hayatını her yönüyle güç hale getirdiğini belirtti.

Pegasus, 2021 yılı içerisinde oldukça büyük olay olan zararlı yazılımlardan biri. İsrailli NSO Group tarafından geliştirilen casus yazılım, zero-day’ler (daha önce tespit edilmemiş güvenlik açıkları) yardımıyla kullanıcının bir şey yüklemesine gerek kalmadan cihazları ele geçirebilmeye imkan tanıyor. Kolay tespit edilememesi ve birçok otoriter hükümetin muhaliflere karşı bunu kullanması durumu daha kötü hale getiriyor.