Anasayfa Haber SpaceX’in Starlink Uyduları Uzay Gözlemcilerini Olumsuz Etkiliyor

SpaceX’in Starlink Uyduları Uzay Gözlemcilerini Olumsuz Etkiliyor

SpaceX, Salı günü düşük Dünya yörüngesine başka bir Starlink uydu grubu gönderdi ve toplam uydu sayısını 1.900’e çıkardı. Bu SpaceX ve Starlink müşterileri için kesinlikle iyi bir haber, ancak dünyadaki gökbilimciler için aynı şeyi söylemek zor.

Yeryüzündeki gözlemler söz konusu olduğunda bildiğiniz gibi çevredeki ışık ve aydınlatma çok önemli. Starlink’in uyduları ise küçük olsa da gözlemcileri etkileyebilecek düzeyde ışık yansıtabiliyor ve fotoğraflarda bazı ışınlar gözlemleniyor.

Bir grup araştırmacı, uyduların etkisini ölçmek için Kaliforniya’daki Palomar Gözlemevi’ndeki Zwicky Geçici Tesisinden (ZTF) Kasım 2019 ile Eylül 2021 arasında toplanan gözlemleri analiz etti. Ekip, Starlink uydularından yansıyan 5,301 ışık yansıması buldu. Bu durumdan en çok alacakaranlık gözlemleri etkilendi ve çizgili görüntüler uzaya fırlatılan uydularla birlikte artmaya başladı.

2019’un sonlarında görüntülerin %0,5’inden daha azı uydulardan etkilendi. Ağustos 2021’de ise neredeyse beş görüntüden birinde istenmeyen ışınlar yer alıyordu. Daha da kötüsü, araştırmacı ekip Starlink uydularının sayısı 10.000’e ulaştığında tüm görüntülerin etkilenebileceğini düşünüyor.

SpaceX, 2020’de güneş ışığının uydulara ulaşmasını engellemeye yardımcı olmak için vizörler eklemeye başladı ve uydu parlaklığını beş kata kadar azaltmayı başardı. Ayrıca bu sorunların en aza indirgenmesi için farklı çözümlerden bahsediliyor. Örneğin gökbilimciler, gözlem yapacağı zamanı seçmek için uyduların konumunu izleyen bir yazılım kullanabilir.