Anasayfa Haber Microsoft Teams İçin Ses İyileştirmeleri Getiren Güncelleme Yayınlandı

Microsoft Teams İçin Ses İyileştirmeleri Getiren Güncelleme Yayınlandı

Microsoft Teams Ses İyileştirmeleri

Microsoft, Teams için kullanıcıları memnun edecek bir dizi ses iyileştirmeleri duyurdu. Öncelikle yüksek kaliteli müzik modu, müzik dersleri ve tıbbi sinyaller gibi sayısız kullanım durumunu kolaylaştıracak. Teams bunu bu tür ses sinyallerini 32 kHz örnekleme hızında (16 kHz bant genişliği) 128 kbps’de aktararak gerçekleştirecek. Özellik, kayıpsız kodlamaya kıyasla bit hızını dört kat azaltırken yüksek doğruluk sağlamayı başaracak.

Yüksek kaliteli müzik modundan yararlanan yeni bir özellik ise Teams kullanıcıları için varsayılan olarak etkinleştirilen makine öğrenimi tabanlı gürültü bastırma özelliği. Bu model, girdi olarak konuşma dışı sinyalleri kullanıyor ve ardından bu gürültüyü bastırıp bastırmayacağını belirliyor. Özellik girişi, örneğin bir keman dersi sırasında çalınan müzik olarak tanımlarsa, kullanıcıyı yüksek kaliteli müzik modunu etkinleştirmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Yanlış bir pozitif tespit ederse de kullanıcı bu özelliği kapatabilecek. Makine öğrenimi modeli aslında müzik olmayan istenmeyen gürültüyü algılarsa, bunu otomatik olarak bastıracak.

Microsoft, bu modeli, ses ve müzik içeren bir milyon ses klibi içeren bir eğitim setinde evrişimli bir sinir ağı eğiterek oluşturduğunu söylüyor. Eğitim setinin çok çeşitli kullanım durumlarına hitap etmek için çeşitli ortamlardan ve enstrümanlardan gelen sesleri içerdiği de bilgiler arasında. Çıktı modeli daha sonra 1000 ses klibi koleksiyonu üzerinde test edilmiş ve bu da yüzde 81 doğruluk sağlamış. Microsoft, modelinin bu alanda yayınlanan tüm araştırmalardan daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor.

Makine öğrenimi tabanlı gürültü bastırma artık çoğu Teams kullanıcısı için varsayılan olarak etkinleştirilirken, otomatik müzik algılama genel olarak önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak.