Anasayfa Video Logitech G Pro TKL Blue Switch Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Logitech G Pro TKL Blue Switch Oyuncu Klavyesi İncelemesi

Logitech G Pro serisi oyuncu ekipmanları arasındaki Clicky Blue Switch klavye çok ilgi çekici bir donanım. Nereden mi biliyoruz? Technopat ofisine incelemeye gelen ürünlerin, ekipte kimler tarafından “Aaa süpermiş” diye kurcalandığını gözlemleyerek, laboratuvar (!) ortamında çok iyi analizler yapma imkanı ediniyoruz. Doğal olarak bu klavyenin de merak edileceğini tahmin etmek zor değil.

Logitech de kompakt klavye akımının farkında. TKL yani TenKeyLess, nümerik tuş takımı olmayan, daha derli toplu klavyelere verilen bir isim. Kısa klavyenin avantajı sağ eliniz ve sol eliniz arası mesafeyi kısaltması ve masada daha az yer kaplaması. Sol el WASD tuşlarında, sağ el faredeyken TKL bir klavyedeki bu yakınlığı sevenler, hep kompakt oyuncu klavyesi arıyor.

Elbette oyuncular için tasarlanan ürünler sadece oyuncular tarafından alınmıyor. Masasının üzeri derli toplu olsun, yazarken, çalışırken az yer kaplayan ama tam mekanik olsun isteyenler için de Logitech G Pro ilgi çekici bir klavye. 2017 yılında ilk sürümü Romer G anahtarlar ile, ardından 2019 yılında da GX serisi anahtarla piyasaya çıktı. Pro modelinde anahtarlar lehimli, Pro X modelinde ise Hot Swappable yani değiştirilebilir oldu.

Bizim elimizdeki model Logitech G Pro modeli ve GX anahtarlı, kodu PRO 920-009392.

2022 yılında bu modeli hala inceliyor olmamız ise G Pro serisinin başarısını gösteriyor. 5 Yıldır ergonomisi değişmeyen bir mekanik oyuncu klavyesi bu ve halen turnuvalarda yıldız olmayı başarıyor. Peki 2022 yılında Logitech G Pro TKL Blue Switch alınır mı? Birlikte bakalım…

Şahsen turnuvalara katılmıyorum ama iyi bir klavyeyle hem eğlence için oynarken, hem de çalışırken yaptığım işten daha çok zevk alıyorum. Vakti bilgisayar karşısında geçen her kullanıcı için üst seviye klavye, fare, monitör ve kulaklık yatırımı kendisini her zaman elinizde, kulağınızda ve gözünüzde hissettiren satın alımlar oluyor.

Kimin için?

Turnuvalara da giden profesyonel e-sporcular ve sayısal tuş takımına ihtiyaç duymayan ciddi rekabetçi oyuncular için tasarlanmış.

Hangi Anahtarları Kullanıyor?

  • GX Blue Clicky yani mavi ve tıklama sesli anahtarlar.
  • Anahtar üreticisi kim? GX Blue’lar Kailh tarafından Logitech için özel tasarlanmış.
  • Hem sesli hem de dokunsal tuşlama deneyimi (Clicky & Tactile)
  • İşlem kuvveti: 50g
  • Aktivasyon mesafesi: 2.0mm
  • Toplam hareket mesafesi: 3.7mm

Kailh Üretimi GX Blue Clicky Anahtarlar İyi Midir?

Logitech için özel üretim anahtarlar bunlar, çok iyiler. Üretim kaliteleri de kalite kontrolleri de yüksek. Kailh kendi anahtarlarıyla da iyi firma, Logitech için de iyi bir anahtar üretmişler. Logitech’in kendi Romer G anahtarlarını da seviyorum aslında,

Siz sever misiniz? Çok sesli, bastığınızı kesin anlayacağınız, hızlı anahtarlar özellikle rekabetçi oyuncuların seveceği bir anahtar türü. Çok fazla anahtar çeşidi var, sevip sevmeyeceğiniz meselesi tamamen kişisel zevk işi. Romer G anahtarlara göre bu GX Blue’lar daha sert bir hisse sahip.

Boyut ve ağırlık

  • Sayısal tuş takımı barındırmadığı için tam boy klavyelere göre daha küçük yapıda.
  • 361mm uzunluk, 153mm genişlik, 34mm yükseklik ile minimalist TKL klavyelerden biraz daha büyük.
  • 980 gr ile ağır, masaya sağlam oturuyor ve sağlam.

Ergonomi

  • Kauçuk kaplı ayaklar masaya iyi tutunuyor.
  • 3 eğim seçeneği var 2°, 4° ve 8°

Malzeme

  • Klavye gövdesi ve tuşlar ABS plastikten imal edilmiş.
  • Bilek desteği bulunmuyor.
  • Yüzeyler parmak izi ve insan cildindeki yağları üzerinde tutuyor ve gösteriyor. PC başında yemek yiyenler için olumsuz bir özellik.

Aydınlatma

  • Klavye Logitech’in Lightsync RGB ekosistemini kullanıyor. Tek tuşlu RGB aydınlatma var ve Ghub yazılımı ile aydınlatma animasyonları ayarlanabiliyor.
  • Turnuvalarda 3. Parti yazılımlara izin verilmemesi gibi durumlar var, aydınlatma profili klavye hafızasına kaydedilebiliyor bu sayede yazılım olmadan da takım renklerini gösterebilir.
  • 2 bildirim ışığı var: Caps Lock ve Scroll Lock ve ikisinin de ışığı oldukça belirgin.
  • Tuşların üzerindeki harfler ve semboller sadece aydınlatma açık olduğunda belirgin oluyor.

Ek tuşlar

  • Klavyenin sağ üst köşesinde 2 ek tuş bulunuyor. Biri aydınlatmayı tek tuşla açıp kapatıyor, diğeri de klavyeyi oyun moduna sokuyor. Oyun modunda Windows tuşu iptal, böylece kazayla basıp, oyunu yanlışlıkla simge duruma küçültmüyorsunuz.

Yazılım

  • GHub yazılımı ile F1 ile F12’ye kadar bütün F tuşları programlanabiliyor.
  • Bu tuşlar yetmediğinde Logitech GShift sayesinde aynı tuşlara daha fazla tuş programlanabiliyor.
  • RGB aydınlatma kontrol edilebiliyor ve diğer Logitech çevre bileşenleriyle senkronize edilebiliyor.

Kablo

  • Sökülebilir örgülü kablo.
  • 1.8m uzunluk
  • Micro USB uca sahip.

Sonuç Değerlendirmesi

Bir klavyeye 2000 TL civarı para verirken insan kesinlikle yıllarca kullanmak istiyor. Logitech G Pro serisindeki bütün ürünler gibi G Pro TKL Blue Switch klavye de uzun kullanılacak ürünler kategorisinde yer alıyor. Fiyatının karşılığını veriyor. Zor bir durumda kendinizi savunmak için kullanabileceğiniz kadar ağır ve sağlam bir klavye bu, ancak elbette ürünün garantisi sürsün istiyorsanız tasarım amacına uygun kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kablosunun çıkartılabilir olması da ürün ömrünü uzatıyor. Kedi kabloyu mu kemirdi? Hiç sorun değil, micro USB bir kablo takın ve kullanın. Ancak elbette 2022 yılında micro USB keşke tarih olsa, büyün kablo uçlarımız Type-C olarak standart hale gelse. Zaten kablonun klavyeye giren ucunda kolay çıkmasın diye iki tutucu parça kullanılmış. Burada tahminim daha önce piyasaya çıkan Logitech G Pro X Superlight ile uyumlu olmasını sağlamak. Aynı kabloyu fareye takıp şarj edebildim, hatta ucun tamamen aynı olduğunu gördüm. Ancak kablo aynı değil zira klavyenin kablosu örgülü, daha kalın ve PC’ye bağlanan Type-A ucu da daha köşeli bir dip kısma sahip.

TKL kategorisine göre biraz iri ve ağır olması kimisi için artı, kimisi için ise eksi. En kompakt TKL modelini arıyorsanız G Pro o model değil. Biraz daha orta boylu olmasını istiyorsanız, bu model aradığınız model. Orta boyun avantajı tuş aralıklarını çok daraltmaması. Bu sayede yanlış tuş basma oranı düşük.

Bunu yazarken artıran şey bize gelen klavyenin İngilizce Q tuş kapaklarıyla gelmesi. Global tedarik süreçleri yüzünden her modelin Türkçe Q olmaması şahsen benim için sıkıntılı bir durum. Ancak çoğu oyuncu için değil. Ürünün Türkiye’ye hiç gelmemesinden ziyade İngilizce de olsa gelmesi daha tercih edilecek bir durum ama ideal değil.

Tuş kapaklarının kalitesinden çok memnun kaldım. Hafif içe doğru bombeli yapıları, her parmağın, her tuş vuruşunun tuşlara doğru oturması ve kaymadan basılması çok güzel bir tecrübe. Her tuşun sesisi, baskısını, devreye girdiği noktayı kas ve kulak hafızasına çok ney kaydetmek mümkün. Bu da klavyeye rekabetçi oyunlar için alışma süresini kısaltıyor. Kesinlikle turnuva sınıfında bir klavye, hatalı basma, algılama ya da anahtar sorunları yaşamadan kullandım. Sert bassanız da tuş kapakları fırlamıyor, ortadan artı şeklinde kapakları tutan klasik Cherry tipi diyebileceğimiz kısım ortada olmasına karşın kapakların sağa sola ya da farklı yönlere oynama oranı çok düşük, tuşların kapakları da stabil.

Aydınlatması çok güzel ama aydınlatma kapalıyken tuşlarda ne yazdığını görmek imkansız. Yani hep aydınlatmalı kullanmak gerekiyor. Bu bir sorun mu? Benim için değil ama bazı kullanıcılar için olabilir. Tuş ve anahtarların kasa içerisine doğru gömülü bir yapısı var, bu yapı ışıklandırmayı ağırlıklı olarak tuş kapağındaki yazıda veya sembolde tutarken, pek çok mekanik klavyedekinin aksine tuş diplerindeki yüzeyde bir yansıma yapmıyor. Yani ışık tepe noktada odaklı ve tuş aralarında çok ince bir çizgi olarak bulunuyor. Mat ve hafif gömülü tavan böyle değişik bir ışıklandırma odaklaması sağlamış.

Tuş kapaklarının ve yüzeyin leke tutması bir eksi olsa da kaymaması, mat yapısı, boya kalitesi ve genel malzemenin hissiyatı en üst seviyede. Mat, kadifemsi bir yüzey sevenler için. Bu yüzey G Pro serisinden kulaklık ve farelerin görünümüyle de tamamen uyumlu. Yani set yapmak gayet güzel sonuçlar veriyor.

Logitech’in metalik kasa üstü yüzeyine sahip modelleri de var, farklı zevklere hitap etmek için çeşit yapıyorlar.

Alınır mı? Clicky Blue sevenler için cevap evet, Türkçe Q olmazsa olmaz diyenler için hayır. Clicky sevmeyenler kırmızı düz basışlı lineer anahtarlara bakmalı. Sizin için tuş kapaklarının ötesinde anahtarları da değiştirmek çok önemliyse görünüm ve özellikleri hemen hemen aynı olan, ancak anahtar değişimine izin veren Logitech G Pro X klavye modeline bakmanızı tavsiye ederiz. Pro X modelinde anahtar alıp uyumlu mavi, kırmızı ve kahverengi anahtarları çıkartıp takabiliyorsunuz.

Peki bir ton mavi anahtarlı mekanik klavye varken bu ürünün farkı ne? Olay keşke salt anahtar olsa, Logitech G Pro serisinde işin yazılım ve sürücü kısmında, özellikle de dahili elektronik kısmında iyi bir performans sunuyor. Tuşların basımının sinyallerinin sorunsuz, hızlı aktarılması esas mesele. Çok seri bir klavye bu, tepki süresi harika. Logitech burada anahtar basım sinyal işleme geliştirmeleriyle uğraştığını özellikle internet sitesinde vurguluyor. Gerçek mi? Hissedilen tepki süresinin ne kadar iyi olduğuna bakarsak içi dolu bir iddia.

Bir diğer bonus da hiç çınlama ötme ve yay sesi duymamaktı. Bu konuda çok hassas olan izleyicilerimizin bilgisine, tuşlar kendi klik ve basma sesleri haricinde istenmeyen bir tınıya, yay rezonans sesine ya da başka bir sese sahip değildi. Clicky mekanizma zaten yeterince sesli ama güzel sesli diyebiliriz.

Fiyat ve kalite bazında Corsair, SteelSeries, ASUS gibi rakip markaların Apex 7 TKL ve K65, K70, ROG Strix Scope gibi modellerine baktığımızda Logitech G Pro’da dikkat çeken tek eksi bir bilek desteğinin kutuya dahil edilmemesi. Logitech burada kampanya yapmak isterse ya da ileride yeni bir paket hazırlarsa beraberinde bir bilek desteği hediye etmeyi düşünmeli. Siz yazıyı okurken o an mevcut kampanyalar durumu elbette değiştirebilir, bu tür durumlarda Technopat Sosyal’de bir konu açıp güncel durumu diğer üyelerimizle konuşabilirsiniz.

Bu klavyeyi alırken alternatif ararsanız ve bütçe sorun değilse Logitech G915 kablosuz modele de bakmanızı tavsiye ederiz, TKL modeli var. Benim için kablosuz önemli değil derseniz kesinlikle farklı tasarıma sahip, güzel bir alternatif. Yine 815 gibi modeller de ilgi çekici. Oyun için değil salt iş için kullanacağınız bir klavye arıyorsanız da Logitech Craft modelini araştırabilirsiniz. 2000 TL civarına çıktığınızda gerçekten pek çok seçenek açılıyor. Ancak Logitech G Pro TKL Blue Switch modelini araştırdığınızda sorunsuzluğu ve turnuvalarda hızıyla kendisini kanıtlamış olması bu modeli cidden en iyi seçeneklerden birisi haline getiriyor.

Öte yandan markanın bir gizli silahı da şu an sitesinde görülen League of Legends özel sürümleri. G Pro ailesi için çok süslü, değişik seçenekler sundular. Şahsi tercihim G Pro ailesinin mat, kadifemsi siyah yapısı olsa da turnuvalar, sponsorluklar ve oyunu sevenler açısından yaptıkları yenilemeler güzel. Fakat Clicky olup olmaması gibi anahtar türlerindeki farklar, elbette kullanıcı deneyimini değiştiriyor.