Anasayfa Haber Çalışan Tek Intel Larrabe GPU Prototipi 5.000 Dolara Satıldı

Çalışan Tek Intel Larrabe GPU Prototipi 5.000 Dolara Satıldı

Nadir PC donanımlarının koleksiyonunu yapan bazı meraklılar önemli bir ekran kartını kaçırdılar. Dünyadaki tek çalışan Larabee kartı olduğu iddia edilen bir prototoip Intel GPU, eBay Fransa‘da 4.650 € (5.234 $) karşılığında satıldı.

Görünüşe göre kart sorunsuz çalışıyor ve bir ekran görüntüsü BIOS başlangıç ekranını gösteriyor. Ancak Larrabee GPU, sürücüler olmadan yalnızca dahili kullanım için bir Intel mühendislik örneği olarak işaretlendi. Satıcının bu karta nasıl ulaştığı bilinmese de %100 geri bildirim puanına sahip.

Larrabee, Intel’in 2008’de Iris Pro projesinden ayrı olarak bir GPU veya daha doğrusu bir GPGPU yapma girişimiydi. Özel GPU, NVIDIA ve ATi’nin ayak izlerini takip etmek yerine özel uzantılara sahip X86 komut setini kullandı. Hatta bu kart daha çok bir CPU ve GPU melezi gibi işlev gördü.

Larrabee’nin işlemcisi, her biri dört yollu çoklu iş parçacığına sahip 32 (veya kırpılmış sürümde 24) sıralı çekirdekleri tek bir yonga üzerine yerleştiren Pentium tasarımlarından türetildi. Her çekirdeğin 512 bit vektör işleme birimi vardı ve bellekle iletişim kurmak için 1.024 bit (512 bit çift yönlü) bir veri yolu kullandı. Bir Xbox 360 oyunu olan Gears of War’ı kenar yumuşatma olmadan çalıştırmak için 25 çekirdeğin yeterli olduğu tahmin ediliyordu.

Larrabee, teorik olarak GPU’nun kendi işletim sistemini çalıştırabileceği bir karttı ve genel amaçlı bir projeydi. Bununla birlikte, grafik performansı rakip ürünlere kıyasla zayıftı ve proje 2009’da GPU olarak rafa kaldırıldı. Kullanılan bu teknoloji ise 2012’de Knights Corner ve Xeon Phi yardımcı işlemcileri olarak piyasaya sürülen yüksek performanslı bilgi işlem için Intel’in süper bilgi işlem bölümüne geçti.