Anasayfa Haber Küresel Çip Satışları 2021’de 500 Milyar Doları Aştı

Küresel Çip Satışları 2021’de 500 Milyar Doları Aştı

Küresel Çip Satışları

Küresel çip satışları geçtiğimiz yıl yüzde 25.1 artarak, günümüzde hala devam eden kıtlık ve tedarik sorunlarına rağmen ilk kez 500 milyar dolar seviyesine ulaştı. Özellikle otomobil ve bilgisayar donanımları başta olmak üzere tüm teknoloji dünyasını etkileyen sorunların eşiğinde bu derece büyük bir gelir seviyesine nasıl ulaşıldı?

Bu sorunun cevabını ABD merkezli teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’ın dünya çapındaki yarı iletken endüstrisi hakkında sunduğu ön raporda görebiliyoruz.

Gartner şirketinin araştırma başkan yardımcısı Andrew Norwood, lojistik ve hammadde giderlerindeki artışlarla birleşen olağanüstü talebin yarı iletkenlerin ortalama satış fiyatını yükselttiğini ve bundan dolayı 2021’de yapılan çip satışlarının 583.5 milyar dolar olduğunu belirtti. Norwood açıklamasının devamında, 5G telefon pazarının da çip endüstrisinin gelirlerini artırmada önemli bir etkisi olduğunun altını çizdi. Hatta 5G cihazlar sayesinde 2020 yılındaki birim başına çip üretimi 250 milyonken; 2021’de bu sayı 555 milyona ulaşmış.

Geçen yılın Kasım ayında çip üreticilerinin büyüme oranları açıklanmış, özellikle Samsung’un güçlü bir performans sergileyerek bu sıralamada ilk 10’da yer aldığını hatırlıyoruz. Bununla birlikte Qualcomm, AMD, NVIDIA ve Mediatek’in de 2021’de en çok büyüyen 5 şirket olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Gartner, dünya genelindeki şirketlerin uzaktan çalışma, öğrenme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamak için sunucu harcamalarını artırmasıyla birlikte 2021 yılında en çok satan donanımın RAM olduğunu da açıkladı. Artan taleple birlikte bellekler, diğer donanımlara kıyasla yıllık yüzde 40.4 oranında daha fazla satıldı.

Piyasaların ne zaman normale döneceği hakkında ise belirsizlik hakim. Şirketler, üretimi artırmak için büyük bir maddi kaynak ayırsa da pandeminin gelecekte nasıl şekilleneceği tüm planları bozuyor. Son olarak küresel çip satışlarının artmasına karşın kullanıcıların istedikleri ürüne stok sorunu yaşamadan ve uygun fiyatlarla ulaşması için daha uzun bir zaman olduğunu söyleyebiliriz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.