Anasayfa Haber Intel Alder Lake-N Detaylanıyor: Gracemont ve Xe-LP

Intel Alder Lake-N Detaylanıyor: Gracemont ve Xe-LP

Intel, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve ultra ince dizüstü bilgisayarlar için sayısız Alder Lake işlemci piyasaya sürmüştü. Mavi takım 12. nesil için çalışmalarını sonlandırmış değil ve başka kategoriler için de yongalar geliyor: ultra düşük güçlü ve düşük maliyetli bilgisayarlar.

Teknoloji devi şimdi yalnızca küçük ve enerji tasarrufuna odaklanan Gracemont çekirdeklerini barındıran Alder Lake-N ailesini hazırlıyor. Her ne kadar yalnızca E-core’lar kullanılsa da bu SoC’ler aslında oldukça ciddi performanslar sergileyebilir.

Intel’in Alder Lake-N serisi, önyükleme günlüğüne göre küme başına 2 MB L2 ve paylaşılan bir genel L3 önbelleğe sahip. İki dört çekirdekli kümeyle birlikte Gracemont mikro mimarisinde dayanan sekiz adede kadar çekirdek sunulacak.

Gracemont’u her ne kadar küçük verimlilik çekirdeği olarak bilsek de performansı oldukça etkili. Sekiz Gracemont çekirdeği, Skylake gibi önceki nesil ‘büyük’ ​​çekirdeklerle karşılaştırıldığında bile başarılı bir performans vaat ediyor. Bununla birlikte, Intel’in yakında çıkacak düşük güçlü/düşük maliyetli PC platformu yaklaşık üç veya dört yıl önce piyasaya sürülen premium PC’lerle eşit performans sunabilir.

SoC ayrıca Intel’in Xe-LP mimarisi ve medya/görüntüleme motorlarına dayalı 32 yürütme birimine sahip entegre bir GPU’ya sahip. Xe-LP mimarisi ise güncel medya kodlama/kod çözme özelliklerini (AV1, H.264, H.265, Dolby Vision ve 8K60p desteği ile) destekliyor.