Anasayfa Haber Gigabyte, İlk PCIe 5.0 12VHPWR Güç Kaynağını Duyurdu

Gigabyte, İlk PCIe 5.0 12VHPWR Güç Kaynağını Duyurdu

12VHPWR ve ayrıca PCIe Gen5 olarak bilinen güç kaynakları son dönemde hızla yayılmaya başladı. Şimdi Gigabyte, PCIe 5.0 uyumlu UD1000GM PG5 güç kaynağını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Açıkçası bu standardın sunulan PSU’ların ve kabloların ismi bir hayli kafa karıştırıyor. PCIe Express 5.0 özellikleri, resmi olarak 12VHPWR olarak bilinen yeni bir güç konnektörü ve kablosunu tanımlamak için kullanılıyor. Sorun şu ki güç kaynağı üreticileri bu standardı nasıl isimlendireceği konusunda fikir sahibi değil.

En yeni örnek ise UD1000GM PG5 güç kaynağını yeni duyuran Gigabyte’tan geldi. Şirket, bu yeni konnektör/kablo kurulumu için dört adede kadar farklı isim kullanıyor:

  • PCIe Gen5 kablosu
  • 12+4 pinli kablo
  • 16 pinli kablo
  • 12VHPWR

Teknik olarak hepsi doğru, ancak pazarın gerçekten tek ve hatırlaması kolay bir isimlendirme seçmesi gerekiyor. Halihazırda 6 pinli, 6+2 pinli, 8 pinli ve 12 pinli güç kabloları kullanılıyor. Yeni güç bağlantıları ise 16 pin olarak benimsenebilir.

Gigabyte UDM1000GM PG5, 80+ Gold verimlilik sertifikasına sahip 1000 W’lık bir güç kaynağı. Tam modüler bağlantı noktalarının arasında ayrıca yeni nesil GPU’lar için hazırlanan güç standardı yer alıyor. Bu PSU aslında mevcut modelin yeni bir varyantı niteliğinde. Yeni sürüm, iki adet 8 pinli güç konnektörünü tek bir 12+4 pinli kabloyla değiştiriyor.

Şu anda UDM1000GM PG5 güç kaynağı için fiyatlandırma veya çıkış tarihi belirtilmedi. Öte yandan ASUS Loki, MSI MPG/MEG ve CoolerMaster SFX gibi ürünler Gen5 desteğiyle birlikte tanıtılmıştı. Dolayısıyla artık bu standarda uyum sağlayan ekran kartlarının yavaş yavaş piyasaya çıkacağını söyleyebiliriz.