Anasayfa Haber Apple’ın AR/VR Gözlüğü Aylık Abonelik Sistemiyle Gelebilir

Apple’ın AR/VR Gözlüğü Aylık Abonelik Sistemiyle Gelebilir

Apple'ın AR/VR Gözlüğü
Apple AR/VR Konsept Tasarım

Teknoloji dünyasında uzun zamandır konuşulan Apple’ın AR/VR gözlüğü, küresel pazar araştırma şirketi TrendForce’un raporuna göre aylık abonelik sistemine dayalı bir kullanım şekline sahip olacak. Karma gerçeklik gözlüğü olarak nitelendirilen bu cihazın Microsoft’un HoloLens başlığıyla rekabet etmek üzere çıkacağı ve tüketici odaklı bir deneyim sunacağı da tahminler arasında.

Bildiğiniz üzere Apple, rakiplerine kıyasla nispeten daha büyük bir ekranla gelen ilk akıllı saatini 2015 yılında piyasaya sürmüştü. Bu lansmandan sonra yeni Watch saatler haricinde teknoloji devinin yeni bir giyilebilir ürününü görmedik. Son olarak 2021’de şirketin içindeki bir çalışanın konuyla alakalı bazı sızıntılar yapmasından sonra Apple’ın AR/VR gözlüğü üzerinde çalıştığı ortaya çıkmış, hatta bazı konsept çizimlerle birlikte bu cihazın nasıl bir tasarıma sahip olabileceği az çok anlaşılmıştı.

Yeni gelişmelere göre ise, 2000 ile 3000 dolar arasında bir satış etiketiyle çıkması beklenen Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü, özellikle sanal gerçeklik sektörüne ilk atılanlar şirketlerden olan Microsoft’un HoloLens başlığıyla kıyasıya yarışacağı konuşuluyor. Diğer taraftan, yeni giyilebilir ürününün karma gerçeklik gözlüğü olarak anılmasının sebebi ise, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin ikisini de desteklemesinden kaynaklanıyor.

Apple’ın ARVR Gözlüğü

TrendForce, 2022’de büyük teknoloji şirketlerinin artan AR ve VR satışlarını içeren bir raporunda, Apple imzalı gözlüğün büyük olasılıkla Microsoft’un HoloLens’ine benzer fiyatlandırmayla çıkacağını özellikle belirtti. Konuyu daha ilgi çekici yapan asıl taraf ise raporda, Apple’ın bu donanımı bir yazılım içerisinde aylık abonelikle kullanıma sunacağı iddia ediliyor:

Oculus ve Microsoft ürünlerinin artan sevkiyatları, Apple’ı bu yıl rekabete katılmak için ilgili ürünleri piyasaya sürmeye zorlayacak. Ancak Apple yüksek performans gereklilikleri ve brüt kar marjlarını göz önünde bulundurarak HoloLens ile aynı fiyatlandırma stratejisini ve aylık abonelik tabanlı bir yazılım çözümünü benimseyecek.

TrendForce’un açıkladığı yeni tahminler, bu gözlüğe Apple One paketinin eşlik edeceği söylentilerini de doğurdu. One hizmeti, bilindiği üzere bünyesinde Apple Music, Apple Arcade, Apple News+, Apple TV+ ve iCloud gibi hizmetleri barındırıyor ve kullanıcıların bu hizmetlere toplu olarak bir kanaldan ulaşmasını sağlıyor. Apple’ın AR/VR gözlüğü de özellikle multimedya konusunda gelişmiş bir deneyim sunmayı hedeflediğinden Apple One ile ortak noktada buluşması pek de mantıksız sayılmaz. Ayrıca, sadece gözlüğe özel olarak farklı uygulamaların da geliştirilmesi olası. Zira, gözlüğün realityOS isminde özel bir işletim sistemiyle çalışacağını biliyoruz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.